HORVÁTH BÉLA, DR. előterjesztő:

Full text search

HORVÁTH BÉLA, DR. előterjesztő:
HORVÁTH BÉLA, DR. előterjesztő: Tehát 1 millió forint összértékig utalvány formájában a megyei hivatalok megtérítették ezt a … (Megszűnik a hangosítás. A képviselő kézi mikrofonban folytatja.) Úgy látom, hogy kárpótlásellenes a műszaki berendezés. (Derültség.)
Tisztelt Ház! Tudjuk azonban, hogy a törvény ezen szakaszát — amelyet az előbb most röviden ismertettem —, nevezetesen a 24. §-t az Alkotmánybíróság a 15/1993. március 12-én hozott határozatával időközben már alkotmányellenesnek minősítette, és felkérte, felszólította az Országgyűlést, hogy egy őszi határidő megjelölésével ezt korrigálja, az alkotmányellenességet orvosolja.
(10.40)
Javaslatom ezért ezeket a felvetéseket is megpróbálja orvosolni, megoldani; nevezetesen a módosítás fogalmilag tisztázza, hogy az 1 millió forintig terjedő kárpótlás nem állami támogatás, hanem a kárpótlás mértékének különleges szempontok szerinti megállapítása. Másrészt a többletkárpótlás lehetőségét kiterjesztem mindazokra, akik vállalkozni akarnak a saját jogon szerzett — és itt különösen fontos ez a kifejezés, tehát saját jogon szerzett — utalvánnyal, tehát nem csak mezőgazdasági vállalkozóknak járna ilyen utalvány.
Összességében tehát elmondható, hogy ez a többletkárpótlás azoknak jár, akik vállalják a javaslatomban meghatározott korlátozásokat, és kockázatos vállalkozásba fektetik kárpótlási utalványukat, mindezt egy pozitív gazdasági cél érdekében.
Tisztelt Országgyűlés! Röviden szeretnék szólni a saját jogon szerzett utalványról. Az utalványformát mindenképpen meg kell tartanunk, ezt az Alkotmánybíróság sem kifogásolta, mert a már kárpótoltak a földvásárlás során éltek ezzel az utalványfelhasználási lehetőséggel. Napi adat ehhez a megjegyzéshez az, hogy Sepsey Tamás államtitkár úr szerint a mai napig 23000 fő kárpótlásra jogosultnak adtak ki utalványt. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokan éltek már az utalványfelhasználás lehetőségével, többlettulajdonhoz jutottak a mezőgazdasági többlettámogatás révén, és így az ujonnan kialakult tulajdonviszonyokat a jogbiztonság érdekében meg kell tartanunk. A másik szempont, hogy még nagyon sokan rendelkeznek kiadott utalványnyal, és várják a számukra kedvező alkalmat.
Tehát összességében megállapíthatjuk, hogy az utalványforma bevált és állandósítandó.
A jogi megközelítések után nézzük meg a javaslat gazdasági vonatkozásait. Eddig a vagyoni típusú kárpótlási törvények alapján 56 milliárd forintnyi kárpótlási jegy került kiadásra és 3 milliárd forintnyi utalványt adtak ki. Az utalvány, mivel személyhez kötött és felhasználási módja rögzített, ahogy a javaslatban szerepel, önkormányzati tulajdonú lakás megvásárlására nem alkalmas, illetve életjáradékra nem váltható át; tehát az utalvány nem forgatható, éppen ezért a kárpótlási jegyek szabadpiaci árát nem befolyásolja.
Feltehetjük a kérdést más vonatkozásban, hogy az utalvány hogyan érinti a földalapot. Röviden válaszolhatok rá: sehogy. Mivel az utalványtöbblet miatt nem vesznek el több földet a szövetkezettől, és nincs pótlólagos földalap-kijelölés. Mivel az utalvány nem kamatozik és a javaslat szerint címletértéken kerül becserélésre a szövetkezeteknél, ezért ez a mód, ez a forma, ez az eljárás igen kedvező a szövetkezetek számára, mert ők az utalványt kárpótlási jegyre átváltják, és ekkor a szövetkezeteknél realizálódik a kárpótlási jegyek kamata, ami jelenleg megközelíti a 40%-os nagyságot.
Tisztelt Ház! Befejezésül hadd hívjam föl a figyelmet a javaslat előnyére. A módosítás tágítja az erőteljes degressziót, ami eddig létezett a törvényben, és az egykori tulajdonosokat kedvező pozícióba juttatja. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nagyon borotvaélen táncolunk alkotmányossági szempontból; ugyanakkor azzal mindenki tisztában van, hogy lépnie kell az Országgyűlésnek, hiszen az Alkotmánybíróság határozata erre kötelez minket. Tudom azt, hogy a javaslat egy kiindulópont, egy elmozdulási lehetőség, ezért természetesen várom a képviselőtársaim jobbító, előremutató módosító javaslatait. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me