FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Nézem a dátumot az interpellációm alján: 1993. április 20-án adtam be, úgyhogy én azt hiszem, most azután igazán volt idő a válaszra és a viszonválaszra való felkészüésre.
Tisztelt képviselőtársaim! A Szerencsejáték Alap 1992-ben az egyik legnagyobb támogatója volt a különböző célú alapítványoknak. A beérkezett közel négyezer pályázat közül kedvező elbírálásban részesített 1183 pályázatra 1,1 milliárd forintot ítéltek oda a Szerencsejáték Tanács tagjai.
Hangsúlyozni szeretném, hogy interpellációmban nem a pályázatok minősítésével vagy a különböző alapítványok céljaival kívánok foglalkozni. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy jó néhány esetben a nagy összegű támogatások pártpolitikusok nevéhez fűződő alapítványokhoz jutottak. Így került a Tessedik Sámuel Alapítványhoz, amelyet Gödöllő MDF-es országgyűlési képviselője létesített, 15 millió forint támogatás; vagy a szintén MDF-es politikusok nevével fémjelzett és ugyancsak gödöllői Magyar Szabadság Napja Alapítványhoz 10 millió forint. Ezek a támogatási összegek többszörösen nagyobbak, mint az egyébként megítélt átlag.
A Szerencsejáték, illetve most már új nevén Játéktanács tagjait a pénzügyminiszter nevezi ki. Ezért kérdezem a miniszter urat, etikusnak tartja-e, hogy a Szerencsejáték Tanács tagjai saját városuknak, illetve olyan alapítványoknak ítéltek oda kiemelkedően magas támogatásokat, amelyekben személyesen is érdekeltek.
Másodszor: hogyan kívánja biztosítani, hogy az új Országos Játéktanács 1993-ban — és most már hozzá kell tennem, hogy '94-ben — döntéseiben ne érvényesüljenek pártpolitikai szempontok és személyi összefonódások. Várom miniszter úr válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me