TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Nagyon szépen köszönöm államtitkár úr a választ; nagyon sovány. Tehát országgyűlési határozat van, pénz azonban nincs. Az, hogy számolatlanul folyt a régi rendszerben, az lehet, de most sehogy sem folyik, egyáltalán nem folyik a pénz, és az egyesületek tönkremennek.
Amit az államtitkár úr említett, a társasági adót, ezt a bizonyos 10%-os kedvezményt 10 millió forintért, ez nulla, mert gyakorlatilag elveszti a kedvezményt az, aki túllépi ezt a 10%-ot, és az egyesületeknek a vállalkozási bevétele nem 10%, az lényegesen több. Meg se tudnának élni ebből. Tehát ez olyan, mintha nem lenne.
Az, hogy átütemezik az adósságokat, ez nagyon sovány vigasz, mert ezt valamikor ki kell fizetni. Az, hogy a Kormányzat fog most beleszólni abba, hogy játékost vásárolnak és mennyiért egy piacon — ezt én nagyon furcsállom —, meg hogy megfelelő külföldi utakra utaznak-e a felkészülés érdekében; szóval nagyon sokat vállal ez a Kormány, hogyha szakmai és sportszakmai kérdésekben fog dönteni.
1993 áprilisában nyújtottam be ezt az interpellációt. Úgy gondoltam, ezúttal fog valami történni, és az új adótörvényekben megjelenik a magyar sport támogatása. Azóta majdnem hat hónap telt el, azonban semmiféle jele nincs annak, hogy bármiféle változás történjen. Mintegy héttel ezelőtt a belügyminiszter úr a sportolóknak jutalmakat adott át, és ennek keretében azt mondta, hogy radikális változás és szemléletváltozás következik be a sport támogatottsága kérdésében. Ehhez képest az adótörvények, amik a Parlament elé bejöttek, nemhogy radikális változást jelentenek, hanem szigorítást. A '94-es költségvetés? Ugye, nem parlamenti képviselőknek kell benyújtani a módosítást, hanem a kormánynak kellett volna, amely csak 50 millióval csökkentette a MOB támogatását. Valahogy úgy vagyok vele, hogy amit elmondott a belügyminiszter úr és az államtitkár úr, ezt aláhúztam; a kezemben van Becker Pál politikai államtitkárnak a levele, amit az Olimpiai Bizottsághoz írt, és hadd idézzem csak az utolsó két mondatot: az 1994. évi állami költségvetés jelenlegi rendkívül nehéz anyagi helyzete nem ad lehetőséget a sportköltségvetésből származó támogatásának a növelésére. Ehhez csak azt fűzöm, hogy a csökkentése történt. Az utolsó mondat: bízom abban, hogy a sportolók és a sportszakemberek lelkesedése és sportszeretete ezután is biztosítani fogja az élsportolók sikeres felkészülését és a világversenyeken való eredményes szereplését. Vagyis: hajrá, magyarok! Úgy gondolom, ez a cinikus utolsó mondat fémjelzi az eddig történteket.
Én nagyon szeretném, ha a Parlament ezt a választ nem fogadná el, és tényleg megnéznénk, hogy a pénzügyi kormányzatnak mi az álláspontja ezekben a kérdésekben, bizottsági szinten, a belügyminiszter úr mit értett a radikális változásokon, ha csak azt nem, hogy még kevesebb lesz a magyar sportnak. Én a választ nem fogadom el. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me