KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Full text search

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Minden hozzáértő tudja, hogy a közbirtokosság alapintézménye a magyar mezőgazdaságnak; vagyoni állagának, javainak helyreállítása és a működtetését szolgáló szervezetek, társulatok, társaságok újjászervezése elemi érdek, ha meg akarjuk állítani a hazai állattartás vészes hanyatlását, amely épp a közelmúltban öltött képzeletet meghaladó méreteket. Ahol 1990-ben még kilométeres csordák voltak, ma már csak pár tucat az állomány, a nemtörődömség, az eléggé el nem ítélhető, sőt, kifejezetten ostoba intézkedések következtében.
Ebből a nézőpontból mérlegelve elfogadom, és csak helyeselni tudom a mezőgazdasági bizottságnak az 1992. június 23-án elmondott interpellációmra adott válaszát — mind a kettőt. Ugyancsak megnyugvással veszem tudomásul, hogy az alkotmányügyi bizottság is más belátásra tért, és felismerte a közbirtokossági törvény fontosságát — amelynek nemcsak a legelőkre kell kiterjednie, hanem az erdőkre és az esetlegesen még létező más közbirtokossági javakra is.
A törvény megalkotása egyebekben korántsem csak a fentiekben mondottak folytán sürgős, hanem azért is, mert egyesek a legelők felosztására és feltörésére, mások magántulajdonba vételére pályáznak.
(15.00)
Itt említeném meg, hogy Somogy megyében az egész országra kiterjedő mozgalmat indítottak a kérdés rendezése érdekében. Mindezzel szemben elfogadhatatlan és érthetetlen az a vakság és érzéketlenség, amellyel a szövetkezetekből kimaradt, azaz be nem kényszeríthetett parasztság tengernyi szenvedését és sérelmét kezeli a bizottság, hogy mindezekre egyetlen szava sincsen, holott a történtek orvoslását elsőrendű feladatnak kellene tekinteni.
Mindebből arra kell következtetnem, hogy a bizottságnak egyetlen falusi vagy paraszt tagja sincsen. Köszönöm. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me