KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)

Full text search

KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)
KIRÁLY BÉLA (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! A mega jelzőt adtam a korrupcióval kapcsolatban azért, mert csak újsághírekből tudunk tájékozódni, eddig még hivatalos értesítést nem kaptunk. De eszerint is csak az adó, amit elcsaltak, 4-5 milliárd forint. Az az anyag pedig, amit elloptak, az többszörös 10 milliárd forint. Hát ez az én szóhasználatomban megakorrupció.
Sajnálatosan bankkorrupcióról hallunk, a mai újságok már lakáskorrupcióról beszélnek; engem különösen az zavar, hogy mind több ilyen korrupciós eset kerül nyilvánosságra, amelyekben a honvédség vezető tisztjei vannak érintve. Az olajkorrupcióban megint — az újsághírek szerint — 15 tiszt, közöttük több főtiszt, 10 honvédségi polgári alkalmazott, azaz összesen 25 olyan személy, akik a honvédség keretében teljesítenek szolgálatot, van bevonva. Kérem, egy hadsereg ütőképessége, használhatóképessége természetesen nagymértékben függ a technikai fölszereléstől. De még jobban függ a személyi állomány elkötelezettségétől és képzettségétől. De áll vagy bukik a tisztikar morális gerincétől, morális erejétől. Ha ilyen számban 15 tisztről derül ki, hogy korrupcióban mélyen involválva vannak, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy nincs-e baj a honvéd tisztikar moráljával. Mert ha ezzel van baj, akkor baj van a hadsereggel, ha baj van a honvédséggel, baj van a nemzetvédelemmel.
Ha ezeket az összegeket nézzük, csak a kiesett adó 4-5 milliárd forint. Ezzel meg tudnánk oldani azt a szörnyű helyzetet, ami a fiatal tisztikar körében áll, és a fiatal tisztek körében a katonai érdekvédelmi szövetség statisztikája szerint a pilóták halálküszöbön repülnek, mert olyan kevés üzemanyag áll rendelkezésre, hogy gyakoroljanak, és 1991-ben már a fiatal tisztikar 25%-a élt a létminimum alatti színvonalon, ami állítólag most már 40 és 50 között mozog. Az egészet meg lehetne oldani avval, amit elloptak az államtól, a honvédségtől ezek a tisztek.
Három dolgot szeretnék itt kihangsúlyozni: hogy szeretnénk nagyon őszinte és nagyon komoly tájékoztatást kapni, nyíltat és őszintét; szeretnénk biztosítást kapni arra, hogy megakadályozzák a többi ilyen korrupciót; és szeretnénk biztosítást kapni arra, hogy a törvény erejével a maximum büntetést fogják kiszabni azokra, akik bűnösnek bizonyultak.
Természetesen itt mi a két liberális alapelvről nem feledkezünk meg. Az egyik az, hogy a Honvédelmi Minisztérium — mint a végrehajtás szerve — nem avatkozhat az igazságszolgáltatásba. De rengeteg dolog van, amit a saját hatáskörében tenni tud, s nyomban a kérdésemben ezt precízen meg is határozom. A második az, hogy csak gyanúsított vagy vádlott marad a tettes mindaddig, amíg a bíróság el nem ítéli. Tehát én csak gyanúsítottakról tudok ebben a pillanatban beszélni. Szeretném azonban, ha mihamarabb az ő állapotuk megváltozna és elítéltek lennének.
Nekem három kérdésem van.
Az első — ahogy be is adtam írásban —, anélkül, hogy a Honvédelmi Minisztérium a hatáskörébe nem tartozó igazságügyi eljárást befolyásolná, megtesz-e mindent az elkövetett, feltételezett bűntettek felderítésére és megbüntetésére. Mi ezen a téren a mai helyzet? Azt szeretném, ha a mai tájékoztatás után folyamatosan kapnánk tájékoztatást, tehát ne a médiára lennénk szorulva ahhoz, hogy a véleményünket kialakítsuk.
A másik még fontosabb. Megtesz-e mindent a Honvédelmi Minisztérium, hogy a gyanúsítottakat adminisztratív eljárással ne vonhassák ki a kellő megtorlás és büntetés alól? Én idézni szeretném a kézikönyvet a hivatásos katonák szolgálati viszonyára vonatkozólag, éspedig annak az 5. §-át.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me