SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP)

Full text search

SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP)
SUCHMAN TAMÁS, DR. (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A gabonaforgalmi vállalatok privatizációjának két iránya volt. Egyrészt a közepes és kis nagyságrendű malmok értékesítése, privatizációja. Egyrészt, ami látható volt, az a gabonatároló-helyek egy kft.-be történő bevonása, majd privatizációja.
Marcaliban egy 38000 tonnás, tehát 3800 vagonos tárolót érintett ez az intézkedés. A megyében, Csurgón és Siófokon összesen ugyanennyit, az ország 11 megyéjében 21 településen összesen 410000 tonna tárolóhelyet. A kft., a GAMSZOV, amely átvette könyvjóváírással ezeket a tárolási kapacitásokat, részvénytársasággá alakult. Eredetileg úgy volt, hogy tekintettel a gabonatárolás stratégiai szempontjaira, az élelmiszer-stratégiai szempontokra, többségében állami tulajdonú és kisebbségében privát tulajdonú lesz a vállalat. Ma — információim szerint — az arány teljesen megfordult, 30-70%, de csak 30% az állami tulajdon.
Szeretném megkérdezni miniszter úrtól, hogy két közraktározási intézmény is működik — meg egyébként idén nincs is raktározási gond, mert nincs gabona —, és nem tartja-e ezt elegendőnek. Szükséges volt-e a harmadik közraktározási intézményrendszer kialakítása?
(14.40)
A másik kérdésem: ön nyilván nagyon jól tudja, hogy a gabonaforgalmi vállalatok abból tudták a fejlesztéseiket végrehajtani, hogy kerestek a gabonán, s valójában minden vidéken az a termelő parasztság kereste meg ezt a pénzt, amely ott a gabonát előállította: Marcaliban a Marcali-környékiek, Somogyban a somogyiak és az ország más területén mások.
Nem látták volna-e szerencsésebbnek — a szövetkezetek jövőbeni céljaival, feladataival egyébként is ez összefüggene —, hogyha a szövetkezetek, a termelők tulajdonába adták volna, hiszen megvalósulhatott volna a tárolási és értékesítési szövetkezetrendszer.
Gondolom, a mezőgazdaság jövedelmezőségeinek kérdéseivel nemcsak a téren elhangzottak során szembesült a miniszter úr, s ezért tudja, hogy a közraktározás, a tárolás költségekbe kerül. 1 tonna gabonánál 6 hónap 1400 forintba kerül. Ha a termelő mégiscsak szeretne valamennyit keresni a gabonán, kénytelen betárolni, azonban a tárolásnak ez a formája — főként úgy, hogy a tárolóhelyeket privatizálják — nyilván azt jelenti, hogy a lehetséges haszon az utolsó fillérig el fog tűnni.
Azért is örülök annak, hogy ön válaszol, mint a mezőgazdaságért felelős miniszter, mert bízom abban, hogy a válaszát a termelők érdekében fogja meggondolni és számomra megadni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me