GICZY GYÖRGY, DR. (KDNP)

Full text search

GICZY GYÖRGY, DR. (KDNP)
GICZY GYÖRGY, DR. (KDNP) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindabból, amit Mészáros képviselő úr elmondott, csak egy nyilvánvaló tévedésre szeretném felhívni a figyelmet, tekintve, hogy példaként az angol parlamentet említette.
Hankiss Elemér Diagnózisok című kötetében a BBC híradására hivatkozva mondja el, hogy akkor, amikor a konzervatív és munkáspárti képviselők között kialakult egy vita, és a munkáspárti képviselők a saját kormányukat támadták, akkor a konzervatívok a következő ellenvetéssel támadták őket: "Hogy akarnak önök kormányozni, mikor a saját kormányukkal kapcsolatban nyújtanak be módosító indítványokat, illetve támadják a saját kormányukat?"
És akkor a munkáspárti képviselőknek az volt a válasza, hogy a képviselőnek nem az a dolga, hogy a kormányt képviselje, hanem az, hogy a választóit. (Dr. Hack Péter: Meg is bukott!)
Ezt Hankiss Elemér úgy említi a Diagnózisok című könyvében, mint a demokrácia példáját. Tehát az, hogy a képviselők, bizonyos kormánypárti képviselők is benyújtanak módosító indítványokat, úgymond, a saját kormányukkal szemben is, ez bevett szokás akár az angol parlamentarizmus történetében, akár Nyugat-Európában bárhol. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me