BALSAI ISTVÁN, DR.igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR.igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR.igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Büntető Törvénykönyv módosításával kapcsolatban a Parlament már hosszabb ideje szakaszos törvényhozói munkát végez. Ami a jelen javaslat tartalmát illeti, ez két korábban benyújtott és átdolgozott és együttessé tett javaslat megtárgyalását igényli. A Kormány a saját hatáskörében a közrend és a közbiztonság hatékonyabb védelme érdekében már korábban szabályozta a lőfegyverekre és a lőszerekre, valamint a gáz- és riasztófegyverekre, légfegyverekre és lőterekre vonatkozó előírásokat. A javaslatnak idevonatkozó része az ehhez kapcsolódó büntető tényállások módosításával és az új tényállásként bevezetendő fegyvercsempészés bűncselekményének kérdésével foglalkozik, természetesen azzal a szándékkal, hogy hathatósabb büntetőjogi védelmet biztosítson ezen a területen.
Ami a javaslat terjedelmesebb és a közvéleményt is jobban érdeklő részét illeti, az Országgyűlés törvényhozói munkájának egyik legnagyobb ívű jogalkotási folyamata is, és a megváltozott társadalmi és gazdasági körülmények is természetszerűvé teszik azt a szükségszerűséget, hogy a gazdasági bűncselekmények teljes körű újraszabályozása mielőbb megtörténjen teljes mértékben.
(10.10)
Eddig is történtek — mint arra nyilván nem kell önöket emlékeztetni — törekvések a Btk. XVII. fejezetében vagy a hasonló jogi tilalmakat tartalmazó gazdasági jellegű magatartások körében változtatások. Csak kettőre emlékeztetném a tisztelt Országgyűlést: nem olyan régen a csődbűntett tényállását alkotta meg a magyar Parlament, korábban pedig egy másik törvényhez kapcsolódóan a számviteli bűntett tényállását. Ezek a szórványosnak mondható és nem teljes körű szabályozások természetesen kiegészíthetők még a nemrégen hatályba lépett, május 15-én életbe lépett büntetőnovellának a gazdasági életet, ezen belül is elsősorban az adózási fegyelmet és előírásokat sértő tényállásokat újra szabályozó része.
Ezekkel együtt a szóban forgó javaslat, ezeket a módosításokat is figyelembe véve, egy olyan piacgazdasági viszonyoknak megfelelő büntetőjogi szabályozást szeretne kialakítani a gazdasági bűncselekmények körében, amely szem előtt tartja azt a kettősséget, hogy egyfelől a piacgazdaság körülményei között nyilván jelentősen visszaszorul a gazdaság jogi eszközökkel történő befolyásolása, ezen belül speciálisan a büntetőjogi eszközökkel történő befolyásolás sokkal kisebb területre szorítkozik, ugyanakkor sem az átmeneti időben, sem a konszolidált piacgazdaság viszonyai között nem mondhat le az állam a gazdaság és a gazdaság szereplőinek a büntetőjogi védelméről.
Anélkül, hogy jogtörténeti részt tartalmazna ez a rövid bevezető, utalok arra, hogy a magyar jogi szabályozással, annak legelső, írásbelileg fennmaradt jogtörténeti emlékével egyidős a gazdaság védelme. Talán Szent István törvényeitől kezdődően, ahol a mai fogalmak szerinti adócsalás tényállását az akkor szokásos módon rendelte büntetni. Átível a magyar jogalkotáson ez a folyamat a modernebb, XIX. században szokásos megoldásokkal, a hazai jogalkotás egyenértékű jogi szabályozást adott a váltóhamisítással kapcsolatos bűncselekmények, majd a hitelezők védelmének érdekében hozott rendelkezések eléggé ismertek. Szeretném kiemelni a XIX. század végén az úgynevezett Csemegi-kódex rendelkezéseiben szereplő és igen hatékonyan védelmet nyújtó csalárd és vétkes bukás bűncselekményének a jelentőségét.
Ami az önök előtt fekvő és megtárgyalandó javaslat lényegét illeti, ez az Alkotmány 9. szakaszával összhangban a jelen körülményeinkre próbál választ adni, és nagyon röviden szeretném ismertetni a törvényjavaslat fontosabb rendelkezéseit.
A lőfegyverekkel kapcsolatban — mint már utaltam erre — a lőfegyverek és a lőszerek engedély nélküli készítését, megszerzését, tartását és forgalomba hozatalát rendeli büntetni, és a nemzetközi kereskedelem szabályainak a megszegése esetére vezeti be a fegyvercsempészet bűncselekményének tényállását.
A gazdasági bűncselekmények körében az egyes tényállások módosítása sorából kiemelném a rossz minőségű termék forgalomba hozatalát, valamint a minőség hamis tanúsítását szabályozó, jelenleg is hatályos tényállások összhangba hozatalának szándékát a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény rendelkezéseivel. Egyértelmű, azt hiszem, indoklásra nem szorul, hogy elsősorban a fogyasztók védelme a védett jogi tárgy ebben a módosításban.
Az alaptőke vagy a törzstőke csorbítása nemcsak a társaság tagja részére történő jogtalan kifizetéssel követhető el a javaslat szerint, hanem az alaptőke vagy a törzstőke bármilyen formában történő jogtalan elvonásával is a jövőt illetően.
A tiltott értékpapír-kereskedelem jelenleg is hatályos szabályozást kapott a Btk.-ban. Ehelyett a nézetünk szerint sokkal praktikusabb és az élet által produkált tényállásokra jobban alkalmazható úgynevezett bennfentes értékpapír-kereskedelem bűncselekményeként kívánjuk összefoglalni azt a tipikus magatartást, amely a kereskedelmi élet és az értékpapír-forgalom területén mindenképpen büntetendő.
Több új tényállást is szeretnénk bevezetni: ilyen a hitelezési csalás, a valótlan értékmegjelölés, az üzleti titok megsértése, a banktitok megsértése, a számítógépes csalás, a váltóhamisítás, a bankkártya-hamisítás vagy a bankkártyával visszaélés bűncselekménye. Természetesen ezek a tényállások így elnevezésükben nekünk tartalmaznak újdonságot, a magyar hatályos Btk.-ból hiányoztak, és a csalás általánosságban szabályozott tényállása nem adott kellő eligazítást — ha szabad így fogalmazni — a bűncselekmények felderítése, valamint bíró- ság elé kerülése érdekében. Ezért meglehetősen aprólékos, részletes és nagyon nagy körre kiterjedő speciális csalási tényállásokról van szó, ezt a Btk.-beli szabályozást eléggé nagy mértékben bővíti a javaslat.
Külön szeretném kiemelni a pénzmosás bűncselekményének tényállását, amely mint bűncselekmény a nemzetközi kötelezettségvállalásunkból is, de a gyakorlati tapasztalatokból is indokolható. A javaslat a pénz tisztára mosását a szervezett bűnözéssel leginkább öszszefonódó és érintett területeken, három területen kívánja büntetni: a kábítószer és azzal való visszaélés, a fegyvercsempészés, valamint a terrorizmussal összefüggő bűncselekmények folytán keletkezett anyagi javak tekintetében pönalizálná a pénzmosás elkövetőit.
A törvényjavaslat annak érdekében, hogy hatékonyan üldözni lehessen a bűncselekményekből származó anyagi javak legalizálására tett kísérleteket, a törvényben előírt bejelentési kötelezettség elmulasztását is büntetni rendeli.
Tisztelt Országgyűlés! Nagyon röviden ennyivel kívánnám általánosságban indokolni az egyébként — azt hiszem — valamennyiünk egyetértésével és a közvélemény elvárásaival is találkozó javaslatot.
Kérem, hogy a beterjesztett formájában szíveskedjenek azt megvitatás után elfogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me