ISÉPY TAMÁS, DR. Igazságügyi Minisztériumi államtitkára:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. Igazságügyi Minisztériumi államtitkára:
ISÉPY TAMÁS, DR. Igazságügyi Minisztériumi államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának megerősítése Magyarország részéről 1974-ben történt meg, és az egyezségokmányt hazánkban az 1976. évi 8. törvényerejű rendelet hirdette ki. Az említett egyezségokmány első fakultatív jegyzőkönyvének — amely az egyezségokmány által létrehozott emberi jogi bizottság joghatóságának elismerését tartalmazza — Magyarország 1988-ban lett részese, és ezt az 1988. évi 24. tvr. hirdette ki.
Az egyezségokmány második fakultatív jegyzőkönyve, amely a halálbüntetés eltörléséről rendelkezik, 1989-ben nyílt meg aláírásra az államok számára. Azóta a jegyzőkönyv hatályba lépett. Hazánk vonatkozásában a második fakultatív jegyzőkönyv a megerősítéséről szóló okirat letétbe helyezését követő három hónap múlva lép hatályba. Ez után kerül sor a jegyzőkönyv kihirdetésével kapcsolatos eljárásra.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt képviselőtársaim! Magyarország kiiktatta jogrendszeréből a halálbüntetést, megerősítette az Európa Tanácsnak az emberi jogokról és alapvető szabadságokról szóló egyezményét, és annak hatodik jegyzőkönyvét is, amely a második fakultatív jegyzőkönyvvel megegyező módon, a részes államok számára a halálbüntetés eltörlésének kötelezettségét írja elő.
Ezzel az indokolással kérem a tisztelt Országgyűléstől a határozati javaslat támogatását és elfogadását. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me