ELNÖK(Vörös Vince)

Full text search

ELNÖK(Vörös Vince)
ELNÖK(Vörös Vince): Ezt most nem tudjuk megszavaztatni képviselőtársam, kérném a kérdésének az elmondását.
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP) Rendben van. A Magyar Gördülőcsapágy Művek az elmúlt évben csődbe jutott. Sikeres csődtárgyalásokat folytattak, aminek a vége egyezség lett. Sajnos azonban az illetékesek szakmai szempontból ezt az egyezséget — még megkötése előtt — nem vizsgálták meg, és így az a paradox helyzet állhatott elő, hogy a csődeljárás szellemével teljesen ellentétes módon az eljárás előtt is ugyananynyi volt a tartozás, mint a végén, vagyis sem kamat-, sem tőkeelengedésről, engedménytételről — sajnos — nem lehetett szó.
Ebből az következik, hogy ezt a csődeljárást, ahol mindent megígértek fűnek-fának, nyilvánvaló, betartani sem lehetett.
Ezt követően került sor a Kormány döntésére, amiben a mindenképpen megmentendő cégek körébe bevonta a Gördülőcsapágy Műveket is. Ennek keretében 450 millió forint kormánygaranciát hagytak számára jóvá. Sajnos azonban elfelejtették címkézni — úgymond — a pénzt, és így a bankok, még mielőtt a termelés finanszírozására azt fel lehetett volna használni, elvonták. A 450 millió forintból mindössze 18 millió forint volt az, amit termelésre fordítottak, illetve fordíthattak. Ebben a helyzetben nyilvánvaló volt, hogyha a Kormány tartani akarja a szavát — márpedig akarta —, hogy meg akarja menteni a céget, ismételt garancia nyújtására kellett, hogy gondoljon. Ez meg is történt. 500 millió forintot az elmúlt héten jóváhagyott a Kormány, az ÁVÜ ennyire garanciát nyújthat.
A kérdésem ezzel kapcsolatban viszont az, hogy milyen módon biztosítja a Kormány, hogy ezt termelésre lehessen fordítani. Tekintettel arra, hogy ez a hosszú késlekedés sok százmillió forintos termeléskiesést okozott máris a Gördülőcsapágynak, elkerülhetetlen, hogy a következő kérdést is feltegyem, mivel a rossz csődegyezségnek az lett a következménye, hogy a bankok és a hitelezők ismét csak szorongatják, és a felszámolás réme változatlanul ott van a cég fölött.
Itt azt kérdezem másodikként, hogy mit tervez a Kormány azért, hogy a banki tartozás bevonassék a hitelkonszolidációba.
Végezetül pedig akkor, amikor a vállalat élére vállalati biztost neveztek ki, neki feladatul adták azt is, hogy a berettyóújfalui Ciklon Berstalban kialakult helyzetet is kezelje megfelelő módon. Ezzel azt a feladatot tette a Vagyonügynökség a vállalat vezetésének a nyakába, mintha azt mondanánk egy fuldoklónak, hogy mentse meg a másik fuldoklót. Nyilvánvaló, ennek csak kettős fulladás lehet a vége, tehát változatlanul fenntartom azt a négy képviselő által kezdeményezett, és írásban a Vagyonügynökséghez időben beadott gondolatot, hogy az ÁVÜ vonja el ezt az üzletrészét a Magyar Gördülőcsapágy Művektől, és önállóan kezelje a berettyóújfalui Ciklon Berstal Műveket, és olyan csődmenedzsert nevezzen ki az élére, aki képes a nap nyolc órájában ennek a kérdésnek a megoldásával foglalkozni. Kérdésem az, hogy mi ennek az akadálya. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me