FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bizottságunk megtárgyalta és egyes részeiben elfogadta a szociális bizottságnak a törvénymódosító javaslathoz benyújtott módosító indítványát.
Nem fogadtuk el az indítvány 1. §-ra, valamint a 2. § (2) bekezdésére vonatkozó szövegét. Bizottságunk egyhangúlag, igenlő és tartózkodó szavazat nélkül vetette el a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottságnak a költségvetési fegyelmet kellően nem méltányoló, bár népjóléti és egészségpolitikai szempontból helyeselhető javaslatait. Az egyhangú állásfoglalást azért szükséges hangsúlyoznom, mert mind kormánypárti, mind ellenzéki, mind független képviselő kifejtette afölötti aggodalmát a bizottsági vitában, hogy a szociális bizottság biankó csekkre hatalmazná fel a Kormányt, hiszen nem jelöli meg azt a konkrét összeget, amennyivel a költségvetési tartalék terhére emelni kellene az egészségügyben dolgozók kereseteit. A költségvetési tartalék felhasználásának a feltételei egyértelműen rögzítve vannak mind az államháztartási törvényben, mind az adott évi költségvetési törvényben, mind a Parlament Házszabályában. Mi azt megértjük, hogy az Érdekegyeztető Tanács ülése előtt a szociális bizottság nem tud számszerűsített javaslatot benyújtani a Parlamentnek, megértjük azt a nemes szándékát, hogy az egészségügyi dolgozókat minél hamarabb kívánja a béremelés előnyeiben részesíteni, de minket is kötnek azok a törvények és országgyűlési határozatok, amelyek előírják a konkrét összegek megnevezését, továbbá az átcsoportosítás irányának a megjelölését. Ha az Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás születik, akkor jól előkészített törvényjavaslatot akár két nap alatt is meg tud szavazni az Országgyűlés, de egy-másfél hét alatt nagy valószínűséggel el tud fogadni egy minden szempontból szabályosan megvitatott javaslatot. Nem indokolt tehát a Parlamentet vagy a törvényhozás szokásos menetét hibáztatni a béremelés esetleges késleltetése miatt.
Bizottságunk a benyújtott törvényjavaslat szövegét pontosító technikai jellegű módosító indítványokat is megfogalmazott, és ezeket egyhangúlag elfogadta. Ezeket az indítványokat még nem osztották ki. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me