VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Röviden kívánom az indítványt indokolni. 1992-ben a Ház több nagy jelentőségű törvényt fogadott el a munkaviszonyok szabályozását illetően. Új Munka Törvénykönyvet alkottunk, törvényt alkotott az Országgyűlés a közalkalmazottakról, illetőleg a köztisztviselők jogállásáról.
A szocialista képviselőcsoport folyamatosan figyelemmel kísérte ezen törvények érvényesülését, a jogalkalmazás tapasztalatait. Ennek sorában néhány héttel ezelőtt került sor a közalkalmazottakról szóló törvény módosító javaslatainak benyújtására, és most a képviselőcsoport nevében a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosító indítványát kívánom előterjeszteni. Úgy ítéljük meg, hogy az eltelt idő, a tapasztalatok bizonyos korrekciókat mindenképpen indokolni látszanak. Az indítvány célját három pontban foglalhatom össze.
Az első pont a köztisztviselői kar stabilitásának további erősítése. Az ehhez fűződő társadalmi érdeket, azt hiszen, ez alkalommal felesleges külön indokolni.
Másodsorban módosító indítványunk a politikai és a szakmai szempontok következetesebb szétválasztását célozza, a köztisztviselők körültekintőbb kiválasztását. Ezt kívánjuk elérni a pályázati rendszer általános bevezetésével.
És végezetül szeretnénk korrigálni azokat az általunk hátrányosnak minősített rendelkezéseket, amelyek az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselőket érintik.
Végezetül szeretnénk ez alkalommal is felhívni a kormányzat figyelmét, hogy korrekcióra szorul álláspontunk szerint a köztisztviselők előmeneteli és illetményrendszere, elsősorban a szakmai szempontokat figyelembe véve, az életpálya kezdő és utolsó szakaszát figyelembe véve. Az idevonatkozó módosító indítványok kimunkálása viszont olyan statisztikai, pénzügyi, szociológiai adatokat igényel, amelyek birtokában csak a Kormány van, és ezért ezt megalapozottan csak a Kormány tudja előterjeszteni.
Összegezve tehát módosító indítványunk nem céloz mást, mint ami a törvény bevezető rendelkezései között szerepel, hogy egy pártatlan, demokratikus, jó szakmai színvonalon működő köztisztviselői kar intézze az ország közügyeit. Ezért kérem az önök támogatását a módosító indítvány elfogadásához. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me