CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)

Full text search

CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)
CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF) Köszönöm a szót, tisztelt Elnök Úr. Részben mint előterjesztő szeretnék reagálni az elhangzottakra.
Örömmel tudom magaménak, és szeretném remélni, hogy távol lévő előterjesztő képviselőtársaménak is a Pál László képviselő úr módosító javaslatában elhangzottakat, részben a különbizottsági kategóriának, jellegnek a behozatalára nézve - ami tehát alkalmasabb formát talál a témakör parlamenti kezelésére -, részben pedig a Tóth-Kurucz János képviselőtársam által elmondottakra nézve, hiszen a bős-nagymarosi kérdéskör nem általában gazdasági, nem általában környezetvédelmi vagy nem általában külpolitikai kérdés, hanem egy konkrét régiónak, egy természetes tájnak a problémája, és ennek megfelelően konkrét gazdasági, konkrét birtokjogi, konkrét elmaradt beruházásbeli kérdések is felmerülnek ott - ezeket nyilvánvalóan egy, az érintett régióhoz tartozó képviselőnek célszerű munkája során figyelembe venni.
Pál László képviselő úr javaslatát azért is említem még egyszer, mert ő észrevette és hangsúlyozta a bizottsággal kapcsolatos határozati javaslatunknak azt a francia bekezdését, ami a 3. pontban így olvasható, hogy "Ez a bizottság a létrehozandó magyar-szlovák vegyes bizottság keretében…" - tehát a magyar bizottságot és a szlovák bizottságot egynek tekintve - "…ezen keretben a magyar résztvevők körét adni hivatott".
És itt térek most már vissza - részben mint előterjesztő is - az Iván Géza képviselő úr által elmondottakra. Amikor mi, Magyar Bálint képviselő úrral, egy alkalmas formát kerestünk annak a gondolatnak a megvalósítására, hogyan lehet a parlamenti dimenziót, a két ország, a magyar Országgyűlés, illetőleg a szlovák Nemzeti Tanács közötti parlamenti kapcsolatokat felhasználni egy ilyen rendkívül súlyos, neuralgikus kérdés rendezésére való kísérletre, akkor a tárgyalás útját, a konfliktusok keresése helyett az egyeztetés útját választottuk. És amikor ezt választottuk, az a szándék munkált bennünk, hogy a nézeteltéréseket, az egyébként is súlyos ellentéteket kizárólag szakmai síkon, a parlamenti dimenzió eszközeivel kíséreljük meg, ha lehetséges, közelíteni egymáshoz.
Amikor tehát ez a bizottság - még egyszer mondom - részét képezné, a magyar felét képezné a magyar-szlovák vegyes bizottságnak, akkor ez a bizottság nem konfliktusokat kíván keresni, nem újabb ellentéteket kíván szítani, hanem az európai normák és politikai hangnem követelményeinek megfelelően kísérli meg a tárgyalásokat addig folytatni, amíg erre reális remény van. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me