DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A bizottság kinevezésének a felelőssége, amivel szembenézünk, tulajdonképpen azt kötelezi ránk, hogy ezt a problémát mind a frissen született szlovák állam örökölte, mind a Magyar Köztársaság is örökölte. Tulajdonképpen ez a szörnyűség - ami itt "dunaszaurusz" néven ismert, és sokfejű szörnyeteggé növekedett az évek folyamán - különféle államformátumokat túlélt. Túlélte a Cseh és Szlovák Népköztársaságot, a Magyar Népköztársaságot, megérte a cseh és szlovák állam szétválását, és jelenleg itt van a probléma a nyakunkon. 1990 óta kormányszinten tárgyaljuk, előbb a cseh és szlovák állammal, és megszületése óta a szlovák állammal, és kérem, a kormányszintű tárgyalások is ide vezettek, hogy felmerül a bizottság létrehozásának a szükségessége.
A magam részéről, tekintettel arra, hogy a kormányzati tárgyalások végső soron sehova sem vezettek, és a bizottsági tárgyalások sem kecsegtetnek eredménnyel, azonban a Parlamentet gesztusértékkel is kötelezi, hogy a szlovák állam létrehozta illetékes 9 fős bizottságát. Ebből következik, hogy a magyar Parlament udvariasságból is és célszerűségből is létre kell hozza a bizottságát. Ez a bizottság azonban vérmes reményekkel - hogy úgy mondjam - nem születhet meg, és vérmes reményekkel nem is indulhat a tárgyalásokra, mert behatároltak a körülményei. Éppen ezért azt hiszem, abban a kérdésben kell döntsön a tisztelt Ház, hogy bizonyos téma ez ügyben nem a két állam tárgyalása csupán, hanem nemzetközi fórumot követel. Nemzetközi fórumot követel olyan szempontból, hogy nemcsak a két állam érdekét, hanem a térség érdekét is veszélyezteti. És a bizottság megalakulását olyan arányban javasolom, aminek alapján a tisztelt Ház a '90-es választás alapján összeállt, és az illetékes frakciók - amelyek számarányuknak megfelelően küldik a bizottságba a képviselőket - válasszák ki a megfelelő személyeket a bizottságba, és így lehetne a bizottság lelkiismeretességét, felelősségét, esetleg szakmai felkészültségét biztosítani.
Tehát végső soron az a javaslatom, hogy a bizottság szükséges, a bizottság így jöjjön létre, a bizottság ne vérmes reményekkel alakuljon, hanem legyen tisztában azzal, hogy milyen körülmények között mire vállalkozik. Feltétlenül nemzetközi fórumra tartozik, nemcsak a határ kérdése - ami abszolút nemzetközi fórum elé tartozik -, hanem mind a két nép érdekét sértő környezetvédelmi, hajózási és egyéb dolgok is.
Én a magam részéről a bizottság megalakulását indokoltnak tartom, az előbbi módon javasolt formában ajánlom, és feltétlenül mind a Kormány, mind a bizottság figyelmét fel szeretném hívni arra, hogy mindkét síkon nemzetközi fórumhoz forduljon. Másképp megoldás lehetetlen. Ez egy olyan szörnyű örökség mindkét állam számára, mind a fiatal szlovák állam számára, mind a mi számunkra - tulajdonképpen a mi köztársaságunk is fiatal, hisz a diktatúra után csak két és fél-három évre tekintünk vissza -, hogy eme közös egymásrautaltság kell, ami a bizottságokat arra az összmunkára késztesse, hogy kormányaikat megfelelő módon tolják nemzetközi fórumok elé, hogy a megfelelő megoldás szülessen.
A magam részéről ez a felszólalásomban elmondott javaslatom, és a tisztelt Ház bölcsességébe ajánlom. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me