KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)

Full text search

KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ)
KISS RÓBERT, DR. (SZDSZ) Ami a dolognak az első részét illeti, vagyis a dunakeszi mentőállomás szakmai problémáját, néhány szakmai véleményt ismertetnék, mindössze kettőről van szó és egy-egy mondat. Az egyik a megyei főorvosnak a véleménye: a mintegy 60 ezer lakos ilyen irányú ellátása szakmailag indokolt, hiszen a látszólagos jó geotopográfiai elhelyezkedés ellenére sem túldimenzionált a mentőállomás, a központi orvosi ügyelet és a fektető egy egységben történő kialakítása.
(15.50)
A másik: a sürgősségi ellátás csökkentené a mentőszállítás kilométerigényét, a költséges kórházi ápolási napok számát. És még egy, a társadalombiztosítási főigazgató úr véleménye: az OTF - mármint az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság - a Népjóléti Minisztérium egyetértésének ismeretében - tehát akkor a Népjóléti Minisztérium ezzel egyetértett - támogatást és szakértői együttműködést kíván biztosítani e modell értékű ellátáshoz.
S még egy együttműködési megállapodás is, amely a dunakeszi önkormányzat, a szakorvosi rendelőintézet és a Társadalombiztosítási Főigazgatóság között jött létre, s ebben szerepel, hogy többek között a felek '91. december 31-ig döntenek a további feladatokról, és ez az együttműködési megállapodás tartalmazza a sürgősségi ellátás és a mentőállomás kialakításához szükséges támogatást a Társadalombiztosítási Főigazgatóság részéről.
Még egy félreértés, hogy a mentőállomás hívható Dunakeszin is. A mentőállomáson adott esetben nincs, aki a telefont kezelje, ugyanis a mentőgépkocsinak - a 24 órás mentőgépkocsinak - a személyzete kezeli a telefont, tehát ekkor, ebben az időben nem tudják a telefont sem felvenni, egy másik telefonszámon valóban lehet a váci mentőket, a váci mentőszolgálatot hívni.
Ami az országos problémákat illeti, azt gondolom, hogy nem lehet egy-két évet várni arra, hogy megfelelő legyen a mentőszállítások kialakítása. Számtalanszor már korábban is fölmerült a 04 reformtervprogramjából, például a Népjóléti Minisztériumnak, a mentőknek a privatizációja. A mentőkön belül is természetesen a betegszállítás privatizációja, nem a sürgősségi ellátás, hanem a betegszállítás privatizációja. Ez bizonyos mértékig csökkentené az Országos Mentőszolgálat terheit.
És még egy dolog. Azt gondolom, hogy mentősök, mentőtisztek nélkül elég nehéz lesz két év múlva újrakezdeni ezt a dolgot, mert akkorra elhagyják a mentőszolgálatot. Ezért nagyon sajnálom, de sajnos nem tudom elfogadni a válaszát, és kérem képviselőtársaimat, azért, hogy ez az ügy kivizsgálható, megvizsgálható legyen, és valami eredményt is elérjünk, ne fogadják el a választ. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me