KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP)
KÖRÖSFŐI LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az ügyvédségről szóló 1991. évi XXIII. törvény 39. § (2) pontja kimondja: "Ha az ügyvéd ügyvédirodai tagsága megszűnik, igényelheti az ügyvédi iroda vagyonából a rá eső rész kiadását."
Nem egyértelmű viszont a törvény állásfoglalása arra az esetre, amikor az ügyvéd ügyvédi irodai tagsága nyugdíjazás miatt már korábban megszűnt. Az ügyvédi munkaközösségek ingatlanainak privatizálása során a munkaközösségek nevesítették a munkaközösség vagyonát. A privatizálásból viszont többnyire kimaradtak a munkaközösségek korábban nyugdíjba vonult tagjai. Ezt az eljárást a nyugdíjas, volt munkaközösségi tagok sérelmezik arra hivatkozva, hogy az ingatlanok valamikor részben az Ügyvédi Kamara, részben az akkori munkaközösségi tagok pénzéből kerültek megvásárlásra.
Tulajdonképpen az Ügyvédi Kamara is az ő pénzükből vette meg az ingatlant, hiszen az ő kamarai tagsági díjuk biztosította rá a fedezetet, sőt, az évek során az ügyvédi munkaközösség vagyonának gyarapodásához is hozzájárultak.
Azt, hogy e kérdés jelenleg nem tisztázott, az is bizonyítja, hogy voltak olyan munkaközösségek is, amelyek valamilyen módon részesítették a vagyonból a jelenleg nyugdíjas hajdani tagjaikat.
Megítélésem szerint jó lenne, ha az Igazságügyi Minisztérium egységes iránymutatást, állásfoglalást adna ki a korábbi ügyvédi munkaközösségi tagok ki-elégítésének lehetséges módjáról. Ezzel elkerülhető lenne, hogy pereskedések esetén jogszabály hiányában a különböző bíróságok különböző módon foglaljanak állást, s így egymásnak ellentmondó döntések szülessenek. Esetleg törvénymódosítás is szükségessé válhat a probléma megoldása érdekében.
A következő kérdésre várom tisztelt miniszter úr válaszát. Az ügyvédi munkaközösségek privatizációjával együtt járó vagyonfelosztás tekintetében milyen lehetőségeket lát a korábban nyugdíjba vonult és a vagyonhoz jelentős mértékben hozzájáruló ügyvédek vagyonból való részesítésére? Tisztelettel várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me