POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtárs! A villamosenergia-ipari létesítmények építését, köztük a villamoshálózatok fejlesztését korábban az egyedi szabályozás keretei között - közvetlenül vagy közvetve - az állami költségvetés finanszírozta. Az állam egyre csökkenő pénzügyi szerepvállalása és a fogyasztók közötti arányos teherviselés lehetőségének megteremtésére való törekvés juttatott oda minket, hogy kormányzati felhatalmazással az ipari miniszter - de nem úgy, ahogy említette kérdező képviselőtársam, '93-ban, hanem 1984-ben, és ez lényeges különbség - rendeletben intézkedett a villamoshálózat-fejlesztési hozzájárulás bevezetéséről.
A rendelkezés szerint minden fogyasztónak - az igényelt villamosteljesítmény nagyságától függő mértékű - hozzájárulást kell fizetnie a bekapcsolásért, illetve növekvő igényük kielégítéséért. Ez vonatkozik bizonyos teljesítményhatár felett a háztartási fogyasztókra is. Ez a teljesítményhatár 3 kilowatt. A fizetési kötelezettségben nincs különbség adott esetben a magángazdaság vagy más formában működő mezőgazdasági nagyüzemek, tehát a jogi személyiségek között. A diszkrimináció tehát nem áll fenn. Korábban a mezőgazdasági üzemek villamosításának időszakában az állami költségvetés az akkori Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumon keresztül címzetten biztosított pénzeszközöket erre a célra. Ilyen támogatást az állami költségvetés ma nem tartalmaz.
A hozzájárulás a finanszírozási rendszer egyik eleme, lényegében egyedüli forrása a fogyasztókat ellátó kisfeszültségű hálózatok bővítésének. Kiiktatásával a fogyasztók üzembiztos ellátása veszélybe kerülne. Hangsúlyoznom kell, hogy a villamosenergia-árak jelenlegi színvonala még nem nyújt fedezetet a fejlesztések finanszírozására. A Villamos Művek Tröszt 1992. évi 100 milliárd fölötti költségtömege esetén nulla körüli eredménnyel zárnak az erőművek összességében. A fejlett piacgazdaságú nyugati országok tarifarendszereinek szerkezete olyan, hogy az igénylőknek meg kell fizetniük a szükséges fejlesztési költségeket is.
A most előkészítés alatt álló új villamosenergia-törvény javaslatában mi is szerepeltetni kívánjuk ezen országok gyakorlatát. Az induló vállalkozások ösztönzése céljából a minisztérium már korábban is kezdeményezett bizonyos lépéseket. Ennek alapján az áramszolgáltatóknak saját hatáskörükben lehetőségük van az induló vállalkozások segítésére oly módon, hogy 10 kilowatt teljesítményig a hálózatfejlesztési hozzájárulás 10%-ának befizetésével a fennmaradó 90%-ra egyévi részletfizetési kedvezményt kapnak kamatmentesen. Ezúton is felhívom a kezdő vállalkozók figyelmét arra, hogy keressék az áramszolgáltatókkal való megegyezés lehetőségét az imént említett kedvezmény igénybevétele céljából. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me