SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)

Full text search

SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ)
SZÁJER JÓZSEF, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én is szeretném leszögezni, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége támogatja az előttünk fekvő indítványt, különös tekintettel arra, hogy - mint ahogyan azt Hörcsik elnök úr, az EK-bizottság elnöke is említette - a FIDESZ kezdeményező szerepet játszott a társulási szerződésnek a ratifikációja idején egy ilyen tartalmú határozatnak az elfogadásában. Egy ponton szeretném kiigazítani, hiszen nem a társulási szerződéshez magához szerettük volna ezt a kiegészítést tenni - erre nincs is mód -, hanem az azt elfogadó határozatot szerettük volna kiegészíteni.
A FIDESZ a jelenlegi szöveget el tudja fogadni annak ellenére, hogy egy kicsit kompromisszumosabb, mint amit annak idején mi terveztünk. A társulási szerződés vitája során elmondott beszédemnek a végén javaslatokat tettem a Kormánynak több ponton. Az egyik ilyen volt, hogy egy szervezeti koncepciót terjesszen az Országgyűlés elé, vagyis hogy milyen szervezeti keretben kívánja a jövőben az európai közösségi csatlakozásnak a kérdését rögzíteni. Fodor András Attila érintette, hogy itt most EK-minisztérium legyen vagy államtitkárság; vagy nagyon sokféle átmeneti változat is létezik Európában. Tehát mindenképpen rögzíteni kellene, hogy az elkövetkező időben milyen szervezeti keretekben folyjék ez a tevékenység.
A másik ilyen javaslat nem is annyira a gazdasági minisztériumokhoz, hanem az Igazságügyi Minisztériumhoz szólt, méghozzá a jogharmonizációs koncepciót szerette volna számonkérni rajta, és azt szerette volna, ha egy ilyen koncepciót maga az Országgyűlés is megvitathat, különösen arra tekintettel, hogy az Országgyűlésben folyik azoknak a törvényeknek az elfogadása, amelyeket majd később módosítani kell akkor, amikor a jogharmonizációs szempontokat is figyelembe vesszük. Természetesen van számos olyan törvény, amelynél már ezt figyelembe veszik, de azt hiszem, hogy fontos lenne a Parlamentnek is tisztában lenni a jogharmonizációnak az alapelveivel.
A harmadik ilyen pont, amiről a határozat nagyon határozottan szól, a beszámolásnak a kérdése, vagyis hogy a Kormány rendszeresen adjon tájékoztatást a Parlamentnek arról, hogy hogyan áll az Európai Közösséghez való csatlakozásnak az ügye, illetőleg ezen belül természetesen technikai értelemben a társulási szerződés végrehajtása.
A továbbiakban ezt a javaslatot egy dologgal kiegészíteném, még ha ez írásban nem is szerepel. Ez az Európai Közösséghez való csatlakozás infrastrukturális hátterének a kialakítása, vagyis olyan oktatási programoknak a beindítása, amelyek a nyelvtanulásra, az európai közösségi munkában való részvételre teszik alkalmassá a jövendőbeli magyar köztisztviselőket. Ez egy nagyon fontos szempont, amelyre azt hiszem, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani.
A parlamenti ellenőrzés szerepe tehát óriási jelentőségű ebben a folyamatban. Természetesen az Európai Közösséghez való csatlakozásnak a folyamatát, illetőleg majd a tagsághoz vezető tárgyalásoknak a folyamatát mindig is a Kormány fogja vezetni. Ez valamennyi európai országban is így van, talán az egyetlen Dánia kivételével, ahol erőteljesebb a parlamenti beavatkozás, ott lényegében a kormány keze meg van kötve, de mindenhol a kormányoknak a dolga ennek a feladatnak a végrehajtása. Ennek következtében a Parlamentre az ellenőrző szerep marad, valamint a legvégső döntéseknek a meghozatala, ilyen, mint például a társulási szerződés, vagy esetleg egy tagságról való döntés.
(16.30)
Azért, hogy ebben a folyamatban a Parlament végül is igent mondhasson, és ezt az igent úgy mondhassa ki, hogy úgy érzi, hogy mögötte állnak a magyar szavazópolgárok, ahhoz állandóan látnia kell, hogy mi folyik ezen a területen, valamint a Parlamentnek magának is részt kell vennie ebben a folyamatban, méghozzá olyan értelemben, amit a társulási szerződés is rögzít, hogy egy közös parlamenti vegyes bizottság jött létre az Európa Parlament és a magyar Országgyűlés között, és az ebben való tevékenység jelentősen előremozdíthatja az ilyen irányú tevékenységet.
A magyar Parlament Európa közösségi bizottsága már az eddigiekben is fontos szerepet játszott abban, hogy ezt a háttér-diplomáciai szerepet eljátssza, kisegítse a Kormányt, illetőleg néha ellenőrizze a Kormány tevékenységét. A múlt héten a bizottság elnökével és alelnökével együtt módunk volt külföldi tárgyalásokat folytatni Hollandiában, illetőleg Brüsszelben, és valamennyi tárgyaláson világossá vált, hogy a ráolvasások ideje lejárt, az Európai Közösség részéről elmúlt az az eufória, amely Magyarországon is nagyon sokakban olyan reményt kelthetett, hogy gyorsan csatlakozhatunk az Európai Közösséghez. Ma már nem ez a fontos, ma már a felkészülés aprómunkája a fontos, a diplomáciai háttérlépések aprómunkája a fontos, és az, hogy a magyar érdekeknek mindenhol meg kell jelenni az Európai Közösségek fórumain, legyen az a Parlament vagy a közösség bizottsága. Köszönöm szépen a figyelmet, a FIDESZ támogatja a javaslatot. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me