FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat két olyan területére szeretném felhívni az önök figyelmét, amely területek törvényi úton történő szabályozása egyértelműen nincs jól megoldva. Módosító indítványokkal igyekeztem ezen javítani, de a bizottsági szavazások során nem nyertem el a szavazatok szükséges hányadát. Tudomásul kellett vennem, hogy a rendszerváltásnak most egy olyan fázisában vagyunk, amikor korábban dicsért, jó példának tartott állapotok megítélése önmaga ellentétébe csapott át, és ugyanezen helyzeteket ma nemkívánatosnak, szükséges rossznak tekintjük.
Ilyen például a törvényjavaslatban az állami tulajdon létének a megítélése, vagy a nagybetétesek érdekeinek a védelme. Míg néhány évvel ezelőtt az állami tulajdon volt a tulajdonformák koronája, ma ebben a törvényjavaslatban - a többi tulajdonformához viszonyítva - hátrányosan kezelendő. Míg korábban a takarékbetétek megfizetését az állam garantálta, ma a "fizessenek a gazdagok" jelszó jegyében az 1 millió forint feletti betétekre a törvényjavaslat nem vonatkozik.
8865/2-es szám alatt módosító indítványt nyújtottam be annak érdekében, hogy az alap által nyújtott biztosítás terjedjen ki a tartósan 100%-ban állami tulajdonban maradó cégekre. Véleményem szerint a betétbiztosítás költségeit valamennyi pénzintézeti szolgáltatást igénybe vevő vállalkozásra ráterhelik, így áttételesen viselik a biztosítási költségeket a 100%-ban állami tulajdonban maradó cégek is. A versenysemlegesség jegyében kellene, hogy részesedjenek ugyanezen cégek a biztosítás előnyeiből is, ha máskülönben teherviselők.
Egy költségvetési szempontra is felhívom az önök figyelmét. Ha a biztosítás nem vonatkozik az állami tulajdonban maradó cégek betéteire, akkor a költségvetésnek kell az önhibájukon kívül bajba jutott állami vállalatok hóna alá nyúlni. Alkalmasint ez a költségvetési támogatási kötelezettség váratlanul is és érzékenyen is érintheti a költségvetési egyensúlyt.
A bizottsági vitán nem tudtam meggyőzni képviselőtársaimat arról, hogy nem szolgálja a stabil költségvetés és a versenysemlegesség érdekeit, ha kizárjuk az alap által nyújtott biztosításból a 100%-ban állami tulajdonban maradó cégeket. Emiatt a 8865/2-es számú indítványomat itt és most visszavonom.
A fejlett országok betétbiztosítási törvényei is limitálják azt az összeghatárt, amelynél nagyobb betétekre a biztosítás nem vonatkozik. Ezzel egyidejűleg viszont a nagybetéteseknek jogosítványaik is vannak, magasabb kockázataikért cserébe igényt tarthatnak olyan adatokra a betétkezelő bankjuktól, amelyekből megítélhetik betéteik biztonságának a fokát. Sajnos az ilyen adatszolgáltatási kötelezettség törvénybe történő beépítését ellenzik az előterjesztők, így nem fog javulni számottevően a nagybetétesek informáltsága. Ma rémpéldaként emlegetik, hogy az Ybl Bank elleni bankfelügyeleti feljelentést megelőző két-három hét alatt tavaly június-júliusban 100-150 milliós betéteket helyezett el több önkormányzat és vállalat a csődbe jutó bankban. A betétesek pénze elúszott, de vajon a mai betétesek informáltsága jobb-e? Semmivel sem jobb, és sajnos ez a törvény sem segíti elő kellő értesültségüket.
Mivel a költségvetési bizottság nem támogatta a nagybetétesek számára adandó - ha igénylik, akkor kötelező - banki adatszolgáltatás gondolatát, indítványomat visszavontam, de ezúton is jelzem, a nagybetétesek biztonsági gondját ez a törvényjavaslat nem oldja meg.
Az Amerikai Egyesült Államok pénzügyi irodalma számos olyan esetet felemlít a nyolcvanas évek közepéből, amikor bróker cégek segítségével csődgyanús helyzetben másfél-két nap alatt 150-180 millió dolláros betéteket 100 ezer dolláros betétekre daraboltak szét, amelyekre már vonatkozott a betétbiztosítás. Sok cég eleve elaprózva helyezi ki betéteit, mert nem akarja vállalni a nagybetétesekre nehezedő fokozott kockázatot. Vajon kijátsszák-e ezek a cégek a betétbiztosítási törvény limitszintjét, vagy a gazdasági életben szükséges betéti biztonság módozatait kutatják? A példával azt illusztráltam, hogy nem kell félteni a nagybetéteseket, előbb-utóbb felkutatják a betéti biztonságuk feltételeit, de ezeknek a módozatoknak gyakran olyan a látszata, mintha a gazdagok, a tehetősek kijátszanák a törvényt. Jobb lenne az egyenes és biztonságos út, ne kényszerítsük a nagybetéteseket gyanúsnak tűnő kerülőutak kiépítésére. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me