GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Nagyon köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Valószínűleg valamennyien találkoztak azokkal a problémákkal, amelyek a kárpótlás végrehajtásával kapcsolatosak. Ezek közül most csupán egyetlenegyet szeretnék kiemelni.
A kárpótlási törvény a szövetkezetek számára lehetővé tette, hogy a kárpótlási árveréseken megszerzett kárpótlási jegyeiket az élelmiszeripar és a privatizáció más területén is felhasználhassák. Tudvalevő, hogy az élelmiszeripar privatizációja elkezdődött már, néhány privatizációs ügylet be is fejeződött, és sajnálatosan ezek között igen nagy számban van olyan, amelyben a szövetkezetek nem tudtak részt venni. Egy példát említek, a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat privatizációját.
Ennek a legfőbb oka az, hogy a kárpótlás végrehajtása, a jegyek kiadása rendkívül lassan történik, és így az árveréseken is a szövetkezetek a kárpótlási jegyeket meglehetősen lassan tudják megszerezni.
Törvényjavaslatomnak az a célja, hogy ez a folyamat felgyorsuljon. Azt javaslom, hogy a szövetkezetek a kárpótlásra kijelölt földjeik után aranykoronánként 500 forint értékű kárpótlásijegy-ígérvényt kapjanak.
Ez a kárpótlásijegy-ígérvény a privatizációban éppen olyan módon lenne felhasználható, mint a kárpótlási jegy, tehát kamatozna, és az állami tulajdonban álló üzletrészekre, vállalatrészekre vételi jogot testesítene meg.
A szövetkezet a törvény szerint kérvényezhetné, hogy a megyei, fővárosi kárpótlási hivatal területileg illetékes része számára a kárpótlásijegy-ígérvényeket állítsa ki. Amennyiben a szövetkezet nem tud a kárpótlásijegy-ígérvényekkel elszámolni, ugyanis lényegesen kevesebb kárpótlási jegyet kapna, mint amennyi kárpótlásijegy-ígérvényt igényel, abban az esetben a különbözetet kárpótlási jegyben vagy készpénzben kielégíthetné.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat arra való tekintettel, hogy ez a törvény elfogadása esetén az élelmiszeripar privatizációját a kínálati oldalról felgyorsítaná, valamint lehetővé tenné, hogy az élelmiszeriparban a termelői tulajdonlás Magyarországon meghatározóvá váljék, ezt a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me