SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A határozati javaslat, amelyet benyújtottunk, egy az SZDSZ ismert 15 pontja közül, illetve annak a konkrét megvalósítására teszünk javaslatot. A parlamenti előterjesztés száma: 9053-as. Én a tartalmáról most nem szeretnék külön szólni, egyébként a tartalma amúgy is világos.
Röviden szeretném indokolni, és szeretném kifejezni azt a reményemet, hogy jóindulatú fogadtatásra talál ez a javaslatunk.
Tehát itt arra teszünk javaslatot, hogy az Országgyűlés kérjen fel független gazdaságkutató intézeteket, hogy készítsenek elfogulatlan, tárgyilagos helyzetképet a gazdaság állapotáról és kilátásairól. Meg szeretném győzni képviselőtársaimat - az ellenzéki meg a kormánypárti oldalon is -, hogy egy ilyen felmérés hasznos lehet. Éspedig két szempontból. Egyrészt elősegítheti a kormányzati, parlamenti munkát, másrészt a választási ígérgetéseket ésszerű keretek közé szoríthatja, vagy talán hozzájárulhat ehhez az utóbbihoz.
Először a kormányzati munka szempontjából szólnék néhány szót.
Igaz az, hogy a Kormánynak van mindig saját felmérése a gazdaság helyzetéről, a gazdaságban uralkodó folyamatokról, de nem árt, sőt nagyon hasznos, ha van ezenkívül független felmérés is.
Nem szeretnék én most annak a vitatásába belebocsátkozni, hogy a Kormány szervei által készített ilyen felmérések politikai vagy nem politikai alapúak, ez vitatható, de az tény, hogy néha egyes gazdaságkutató intézetek felmérései pontosabban jeleztek előre bizonyos gazdasági irányzatokat.
(15.10)
Nem szeretnék itt példákat mondani, miután nem szeretnék vállalkozni egyes intézetek reklámozására, de azt hiszem, ez közismert.
A másik lehetséges ellenvetés, hogy nem ingyenes egy ilyen tanulmánysorozat elkészítése. Ez kétségtelenül igaz, de ha csak egy hibás gazdaságpolitikai intézkedést sikerült elkerülni ezeknek a segítségével, akkor a ráfordítás már bőségesen megtérül.
Azt hiszem tehát, hogy a kormányzati, parlamenti munka szempontjából ezek a munkálatok hasznosak lehetnek, megalapozottabbá tehetik a tevékenységünket.
A másik szempont a választási ígérgetések észszerű keretek között tartása. Itt az kell mondani, hogy választási ígérgetések bőségesen lesznek, ahogy közeledünk a választásokhoz, már most is vannak, sőt tulajdonképpen vannak olyan politikai erők, amelyek a múltkori, '90-es választások óta nem is tartottak szünetet az ígérgetések hangoztatásában. (Zaj.) Nem mutattam rá senkire sem, tisztelt képviselőtársam, csak úgy általában fogalmaztam.
Nos, azt hiszem, hogy egy ilyen független intézetek által elkészített felmérés bizonyos fokig zsinórmértékül szolgálhat majd például a közvélemény számára, amelyik értékeli az ígéreteket, hogy melyik az az ígéret, amelyik reális, melyik az, amelyik nem reális, amelyik megalapozott, amelyik megalapozatlan, és ha ez valamit javít a kampány hangnemén, a kampány tartalmán, akkor máris megérte.
Végül arra szeretnék rámutatni, hogyha valóban ad az Országgyűlés ilyen megbízást független intézményeknek, akkor az bizonyára nagyon jó eredménnyel fog járni, bizonyára nagyon színvonalas tanulmányok készülnek. Ezt két dolog garantálja: egyfelől az, hogy kiváló szakemberek fognak rajta dolgozni, a kérdéses intézmények belső munkatársai is, meg azok a külsők, akikkel dolgoztatnak; a másik ok, ami miatt az ilyen tanulmányok nagyon megalapozottak kell, hogy legyenek, az az lesz, hogy ezek az intézetek tulajdonképpen abból élnek, azért kaphatnak később további munkákat, mert a tanulmányaik megalapozottaknak bizonyultak, tehát számukra létérdek, hogy ilyen tanulmányokat nagyon megalapozottan készítsenek.
Így aztán azzal zárhatnám szavaimat, hogy ha valójában készülnek ilyen tanulmányok, azok nemcsak a mi számunkra, nemcsak a választási kampány számára lehetnek hasznosak, hanem egyben ezekkel majd megismerkedik az ország közvéleménye, és így az ország közvéleménye is talán kielégítő tájékoztatást kap arról, hogy milyen gazdaságunk helyzete. Természetesen az ügyben kértük a sürgősség kimondását, itt viszonylag gyorsan meghozható országgyűlési határozatról van szó, és ezeket a tanulmányokat jobb lenne minél hamarabb elkészíteni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalról.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me