TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A közös legelő a közbirtokosságnak mint a közös tulajdon sajátos formájának évszázados szerepe volt a magyar mezőgazdaságban, ugyanis a parasztság az állatállományáról a közös legelőn keresztül gondoskodott az év nagy részében. Nem volt gondja az állatállományra, hiszen a falu közössége általában egy-két személyt fogadott fel az egész falu állatállományának őrzésére. Így egész napja rendelkezésre állt a mezőgazdasággal foglalkozónak ahhoz, hogy egyéb dolgaival foglalkozzék, a földet művelje, termékeinek elhelyezéséről gondoskodjék. Így tehát a közös legelő a magyar falu életének egy fontos formája volt, és ezen túlmenően az állattenyésztés és a tejtermelés egyik bázisává vált ezen rendeltetése folytán.
Ismeretes a tisztelt Ház előtt, hogy hazánk lényegében Szent István királyunk óta Európa éléstára volt. Eddig elképzelhetetlen volt, hogy a mezőgazdaság három nagy ágában, a búzatermelést, a hústermelést és a tejtermelést illetően behozatalra szoruljunk, de sajnálatos módon mégiscsak bekövetkezett mezőgazdaságunk Mohácsa.
(15.30)
Ezért a Független Kisgazdapártnak régi törekvése, hogy a közös tulajdonból a közös legelő tulajdonjogát mindenképpen helyre kell állítani, mert bár igaz az, hogy az Alkotmánybíróság valamennyiünknél bölcsebben tud jogi kérdésekben nyilatkozni, de úgy gondolom, hogy mezőgazdaságunk jelenlegi helyzete kellő bizonyítékul szolgál képviselőtársaimnak ahhoz a felismeréshez, hogy belássák, hogy nem biztos, hogy a legjobb a mezőgazdaságban a jogi megközelítés. Mi magunk például el tudjuk képzelni, hogy az évszázados paraszti bölcsesség, amely felismerte a közös legelő rendkívüli jelentőségét, az adott esetben eredményesebb lehet a tejtermelést illetően, mint az alkotmánybírósági megközelítés.
Ezért mi tisztelettel azt kérjük, hogy szíveskedjenek azt a határozati javaslattervezetet - amely 60 napot biztosít a Kormánynak ahhoz, hogy a közös legelőt mint jogintézményt visszaállítsa, hogy az erre vonatkozó törvénytervezetet, törvényjavaslatát előterjessze - támogatni és ezt a rendkívül fontos jogintézményt így visszaállítani. Köszönöm szépen.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me