MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)

Full text search

MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)
MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Mint közismert, a Kormány a közelmúltban fegyelmi eljárást indított Hankiss Elemér, a Magyar Televízió elnöke ellen - ez ügyben a Munkaügyi Bíróságon éppen tegnap volt az első eljárás, hiszen mint tudjuk, Hankiss Elemér megkérdőjelezte a Kormány jogosultságát a fegyelmi eljárás megindítására -, majd ezt követően büntető, illetve fegyelmi eljárást kezdeményeztek a Televízió két vezető beosztású dolgozója ellen is. Az elnök, illetve munkatársai ellen indított vizsgálatok a Pénzügyminisztérium által kért két könyvvizsgálói jelentésen alapultak.
Az Országgyűlés kulturális bizottsága még tavaly december 16-án határozatban kérte a fenti döntéseket tartalmazó iratokat, illetve az ezek megalapozásához készült írásos dokumentumokat Katona Tamás miniszterelnökségi politikai államtitkár úrtól. Az államtitkár úr tavaly december 17-ei válaszával egyidejűleg a kormányhatározatokat rendelkezésre bocsátotta ugyan, de az azokat megalapozó írásos dokumentumok megküldésétől elzárkózott. Indoklásként hangsúlyozta, hogy - idézem - "Folyamatban lévő fe- gyelmi és büntető eljárásról van szó, amelynek során feltétlenül érvényesülnie kell az eljárás jogerős lezárásáig az ártatlanság vélelmének és a személyhez fűződő jogok védelmének." Majd még kifejtette: e jogok olyan, a hatályos Alkotmányban is rögzített alapvető emberi jogok, illetőleg olyan büntető eljárási alapelvek, amelyeket az országgyűlési képviselők jogállásából eredő jogosultság nem előzhet és nem sérthet meg.
Ezt követően a bizottság öt tagja - Elek István, Haraszti Miklós, Fodor Tamás, Varga Zoltán és jómagam - december 18-án ismételten kértük az említett dokumentumok megküldését, egyben felhíva a figyelmet arra, hogy a bizottság nem az eljárás során keletkezett iratokat, hanem az eljárások megindítását megalapozó írásos dokumentumokat, a könyvvizsgálói jelentéseket kívánta megismerni.
E levélre adott válaszában az államtitkár úr korábbi álláspontját ismételte meg, és újfent elzárkózott a kért iratok kiadása elől.
Időközben a fegyelmi illetve büntető eljárás alá vont személyek viszont többször nyilatkoztak a sajtóban, kifogást nem emelve a vizsgálatok nyilvánosságra kerülése ellen. A fent vázolt eljárás jól példázza, hogy a Kormány, illetve egyes tisztségviselői, megalapozatlan indokokkal hogyan akadályozzák meg az országgyűlési bizottságokat és az egyes képviselőket munkájuk végzésében - mint erre már több FIDESZ-es képviselőtársam is interpellációban volt kénytelen felhívni a figyelmet.
Az államtitkár úr előszeretettel hivatkozott egyes alkotmányos alapelvekre, másokról azonban megfeledkezett: a hatalmi ágak megosztásának alapelvéről és az ebből folyó konkrét alkotmányi rendelkezésekről, az országgyűlési bizottságok Kormányt ellenőrző szerepköréről például csakúgy, mint a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alkotmányi alapelvről. Megfeledkezett továbbá arról, hogy a személyiséghez fűződő jogok a Polgári Törvénykönyv szerint is csak addig terjednek, ameddig a védett személy maga is igényli ezt a védelmet, mert a személyhez fűződő jogokat már nem sérti az a magatartás, amelyhez az érintett személy hozzájárul.
A fentiek miatt a következő kérdésekre várom államtitkár úr révén a miniszterelnök úr, illetve a Kormány válaszát.
1. Ismert volt-e a Kormány számára 3561/1992-es határozatának megszületése előtt a két könyvvizsgálói jelentés - ha nem, milyen dokumentumok alapján és kinek az előterjesztése alapján hozta meg a Kormány a határozatát?
2. Feltételezhető-e, hogy nem ismeri az államtitkár úr az Alkotmány 21. § (3) bekezdését, amely szerint az országgyűlési bizottságok által kért adatokat mindenki köteles a rendelkezésükre bocsátani, illetőleg köteles előttük vallomást tenni?
3. Megengedhetőnek tartja-e azt, hogy valaki Alkotmányban előírt kötelességének ne tegyen eleget különösen fontos közfeladat ellátása során? Milyen alkotmányi rendelkezés jogosította fel az államtitkár urat, hogy a bizottság által, annak munkája végzéséhez igényelt adatszolgáltatást - írásos adatszolgáltatást - megtagadja?
4. Megengedhetőnek tartja-e azt, hogy valaki törvényben előírt kötelességének nem téve eleget, indokolatlanul megtagadja az országgyűlési képviselők adatkérését, információkérését, és ezzel munkájukat akadályozza?
5. Feltételezése szerint mire alapozhatta az államtitkár úr, hogy a személyiséghez fűződő jogok sérelmét okozta volna a könyvvizsgálói jelentések megküldése a bizottság részére?
Végezetül a 6. kérdésem: Ön szerint kötelessége lett volna-e az államtitkár úrnak tájékozódni arról, hogy a személyiségi jogaikban érintettek kifogásolják-e az említett dokumentumok bizottság elé - nem feltétlenül nyilvánosság elé - kerülését?
Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me