FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ)

Full text search

FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ)
FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Akkor én elmondanám most a beszédet, tekintettel arra, hogy - még egyszer mondom - a mostanit is érinti és az utána következő törvényjavaslatot is. Tehát a 7165-öst és 66-ost, de mind a kettő ugyan a körül a téma körül forog.
Tehát kezdem azzal, hogy az igazságtétel kapcsán különböző beszédeinkben már kifejtettük azt az álláspontot, hogy a jelenleg a Parlament előtt fekvő törvényjavaslatok közül mi leginkább a kormányjavaslatot tartottuk még olyannak, amiben vannak értékelhető elemek, felhasználható elemek, a többi javaslat - még egyszer hangsúlyoznám - minden jó szándéka ellenére az álláspontunk szerint nem igen tartható, több problémát is tartalmaz. Ezekről szeretnék most beszélni itt az előbb már említett 7165-ös és 7166-os indítványok kapcsán, amelyet Zétényi Zsolt és társai terjesztettek be.
Zétényi Zsolt képviselő által jegyzett két javaslat közül a 7166-os számú törvényjavaslat a büntetőeljárási szabályok megváltoztatására irányul. Lényege szerint elévülés jogcímen az 5 évnél súlyosabb büntetéssel fenyegetett bűncselekmények esetében a nyomozást megtagadni, az eljárást megszüntetni nem lehet, az ügyben tárgyalást kell tartani, amelyen a bíróság határoz az elévülésről.
A javaslat az ismert alkotmánybírósági határozatot óhajtja megkerülni. Látszólag az a célja, hogy tiszteletben tartva a nullum elveket, a bíróságok legalább tárgyalják le a már elévült ügyeket, ha büntetést nem is szabnak ki.
Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy ennél sokkal tovább megy el a törvényjavaslat, amikor is először lehetőséget teremt a bíró számára, hogy mérlegelje az időmúlást, és megállapíthassa, hogy az időmúlás folytán nem következett be az elévülés.
A 7166-os számú törvényjavaslatból világosan kitűnik, hogy idetartozik az az eset, amikor törvényes ok nélkül nem folytatják le a büntetőeljárást. Másodszor pedig: kötelezővé teszi megszüntetés esetén is a bűnügyi költségekről történő rendelkezést, illetve lehetővé teszi az elkobzást, illetve a polgári jogi igény elbírálását.
A javaslat álláspontom szerint több ponton ütközik az Alkotmánybíróság korábbi határozatával, illetve az alkotmányos büntetőjog elveivel.
A javaslat ugyanis kiragadja az Alkotmánybíróság határozatának indoklásából azt az egy mondatot, amely szerint egyedül a bíróság állapíthatja meg jogerősen, azaz az ügyre és mindenkire irányadóan, hogy egy adott bűncselekmény büntethetősége elévült-e.
A javaslat lényegében erre a mondatra van felépítve. Indoklása szerint a hatályos büntetőeljárás szabályozási rendszere ennek az alkotmánybírósági előírásnak nem felel meg, s ezért a büntetőeljárás javasolt módosítása elkerülhetetlen. Ez a magyarázat azonban - divatos szóval élve: csúsztatás -, ha egyszerűbben akarjuk kifejezni magunkat, akkor helytelen. Az Alkotmánybíróság idézett mondata a jogban járatosabb személyek részére egy egyszerű büntetőeljárási alapigazságot idéz meg. A büntetőeljárásban ugyanis különbséget teszünk alaki és anyagi jogerő között. Az alkotmánybírósági határozatban található mondat annak leszögezése, hogy alaki jogerővel csupán a bíróság végső döntése bír. Ez a döntés rendszeres perorvoslattal már nem támadható. Ilyen alaki jogereje természetszerűleg nincs a büntető ügyekben eljáró egyéb hatóságok határozatainak. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a nyomozó hatóság elévülés jogcímén megtagadja a nyomozás teljesítését, azonban ez nem olyan megfellebbezhetetlen döntés, mint amikor a bíróság hoz ügydöntő határozatot.
Gyakorlati következményként az lesz a különbség, hogy újból lehet kérni a nyomozás megindítását. Szó sincs tehát arról, hogy az Alkotmánybíróság határozata olyasmire hívta volna fel a figyelmet, ami a magyar büntetőeljárásban nem felel meg az alkotmányos jogelveknek. Ezt maga az alkotmánybírósági határozat is alátámasztja, hiszen ellenkező esetben a büntetőeljárás ezen hiányosságaira felhívta volna a figyelmet.
Nem állja meg azonban a helyét a javaslat egyéb szempontból sem. Az Alkotmánybíróság határozatában kimondta, hogy a politikai okból elmulasztott bűnüldözés, valamint a büntethetőség időbeli kiterjesztésének a kritériuma az alkotmányos büntetőjog e határozatban, s korábban a 9/1992-es alkotmánybírósági határozatban kifejtett alapelvébe is ütközik. Eszerint nem hárítható az elkövetőre annak a terhe, ha az állam mulasztása miatt a büntetőeljárás ideális célja, az igazságot és rendeltetését betöltő célja nem teljesülhetett.
(16.40)
A törvényjavaslat nem is leplezi, hogy céljai közül az egyik éppen az, ahogy korábban erre rámutattam, a bírónak szabad kezet adni, hogy ilyen esetekben az elévülést megállapítsa vagy sem. Ez önmagában is ütközik az Alkotmánybíróság 11/1992-es határozatának 5. és 6. pontjával. További alkotmányellenes részek álláspontom szerint a következőek még:
A büntetőeljárás felsorolt szabályainak megváltoztatásával sérti az Alkotmány 2. §-ának (1) bekezdésében foglalt jogállamiság elvét. A jogállam alapvető eleme a jogbiztonság, és az megköveteli a jogalkotótól, hogy a jog egésze, egyes részterületei és egyes szabályai is világosak, egyértelműek, hatásukat tekintve kiszámíthatók és a norma címzettjei számára a büntetőjogban is előre láthatók legyenek. A büntetőeljárási szabályok olyan megváltoztatása, amely a korábbival ellentétben a múltban elkövetett cselekményre nézve lehetővé teszi a büntetőeljárás lefolytatását, sőt esetleg a büntetés kiszabását is, mindenképpen sérti ezt a kiszámíthatóságot és az előreláthatóságot.
Ugyanígy elfogadhatatlan a javaslatnak az a része, amely kötelezővé teszi a bűnügyi költség és lehetővé az elkobzás, illetve a polgári jogi igény feletti döntést. Ez a szabályozás ugyanis olyan hátrányos helyzetbe hozza a terheltet, ami lényegében felérhet egy büntetőjogi büntetéssel is, annak ellenére, hogy cselekménye miatt elévülés következtében már nem büntethető. Ez a szabályozás egyértelműen sérti a méltányos eljáráshoz való jogot.
A jogbiztonságot sérti az a rendelkezés is, amelynek értelmében a javaslatban foglalt rendelkezéseket 1995. december 31-e napjáig megindított büntetőügyekben kell alkalmazni.
A 7165-ös szám alatt benyújtott javaslat álláspontom szerint ugyancsak sérti az alkotmányos rendet. A javaslat ugyanis nyílt és - mondhatjuk - durva beavatkozás a bíróságok feladatkörébe, és ezáltal ellentétes az Alkotmány 50. § (3) bekezdésével. Ez az Országgyűlés elvi állásfoglalása a hatalmi ágak közötti egyensúly megbontását jelentené. Az Országgyűlésnek joga van ahhoz, hogy törvényt törvényben értelmezzen, az azonban egészen nyilvánvalóan ellentétes a jogalkotási törvénnyel is, hogy ilyen módon avatkozzon be a jogalkalmazói munkába. Az elvi állásfoglalás elfogadásának súlyos következményei lennének és érdemben ellentétes volna az Alkotmánybíróság korábbi döntésével, hiszen ez az állásfoglalás alapozná meg a politikai okból nem üldözött bűncselekmények elévülésének nyugvását. Egyébként pedig tartalmilag sem fogadható el az állásfoglalás, s nem igazán érthető az állampolgársági jogegyenlőségre visszavezetése az elévülés nyugvásának.
Összefoglalva tehát a két javaslattal kapcsolatban: a Zétényi Zsolt és társai által beterjesztett mindkét javaslat mind tartalmilag, mind formailag elfogadhatatlan, álláspontom szerint. Követik azt az irányvonalat és szellemet, amivel a beterjesztő már másfél évvel ezelőtt is próbálkozott, és amit az Alkotmánybíróság tavalyi döntése alkotmányellenesnek minősített. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me