TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt napokban megdöbbentő közlemény hangzott el a Nap Televízió reggeli adásában Aigner Szilárd közkedvelt meteorológus szájából, nevezetesen felhívta a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy a gyerekeket lehetőleg ne vigyék Budapesten és a nagyobb városokban az utcára, mert a szmogveszély olyan mértékű, hogy az a gyerekekre közvetlenül károsodást jelent.
Tény, hogy a szmogveszély eddig is ismert volt, és a környező országokban már megtették - a nyugati országokra gondolok - a megfelelő óvintézkedéseket, Magyarországon eddig nem lehetett hallani erről a veszélyről egész egyszerűen azért, mert eddig azt eltitkolták. Ezért tehát azt kell mondjam, hogy önmagában előrelépés és egy halvány kis reménysugár a jogállamiság felé vezető úton, hogy egyáltalán egy ilyen veszélyhelyzetre ma már a lakosság figyelmét felhívják. Én azonban úgy gondolom, hogy mi nem elégedhetünk meg ebben a Házban azzal a közleménnyel, amely felhívta az anyákat, hogy ne vigyék gyermekeiket az utcára, mert ez nem lehet megoldás. Egy jogállami úton haladó ország számára nyilvánvalóan egészen más megoldást kell találni, mint azt, hogy a gyerekek ne mehessenek levegőre.
Tőlünk nyugatra fekvő országokban már évekkel korábban megoldották ezt a problémát olyan módon, hogy a 95-ös oktánszámú benzinhez 3% oxigént biztosító növényi eredetű ipari szeszt kevernek, ez mintegy 10% ipari szesz hozzáadását jelenti, miáltal 15-20%-ot javul a kibocsátandó gázokat illetően a benzin tulajdonsága, és ez lényegében már a veszélyes szint alá szorítja a kipufogógázokból a gyermekekre háramló óriási veszélyt.
Én tudom, hogy Magyarországon a benzin előállítási költsége literenként 25 forint, és ezt a benzint a Kormány 65 forintért árulja az állampolgároknak. (Zaj.) 65 forintért árulja az állampolgároknak. Úgy gondolom, hogy a különbség önmagában olyan jelentős, hogy ebből a növényi eredetű ipari szesz beszerzésére lehetőség volna, hiszen Brazíliából 28 forintért literenként szerzik ezt be, így tehát a mi szakértőink számítása szerint 70-80 fillérbe kerülne lényegében literenként a benzinnek olyan feljavítása a növényi eredetű ipari szesszel, hogy a szmogveszély megszűnjön.
Úgy gondolom azonban, hogy nem is ez a lényeg. Amire felhívnám az igen tisztelt Ház figyelmét, az az, hogy az a benzinmennyiség, amely számunkra feleslegnek mutatkozott, és mi továbbadjuk azt Ausztriának és más nyugati országoknak, ezt már mind ellátjuk azzal a növényi eredetű ipariszesz-adalékkal, amely a szmogveszély elhárítását eredményezi nyugaton. Úgy tűnik, mondhatnám, hogy számunkra az ausztriai és a németországi anyák egészsége fontosabb, mint a magyarországi gyermekek egészsége, és efelett nem lehet elmenni egy egyszerű bólintással, hogy a mi anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé a szmogveszély elhárítását. Annál inkább sem lehet elmenni a kérdés felett, mert hangsúlyozom, az állam óriási haszonnal értékesíti az üzemanyagot, de ezen túlmenően a mezőgazdaság padlón létén is segítene az, hogyha a magyar szakemberek a növényi eredetű ipari szesz előállítását kidolgoznák, erre minden lehetőségünk adva van, és ez egy komoly piacot nyitna Magyarország mezőgazdasága számára a jövőt illetően, és mindenképpen egy igen gazdaságos tevékenységet eredményezne.
(15.30)
Tudom, hogy a mai napra elmúlt a szmogveszély, gyönyörű idő van kinn, napsütés, szellő támadt, kisöpörte a rossz levegőt az ország területe felől, de úgy gondolom, hogy mégsem mehetünk el a veszély elmúlása következtében a tényleges veszély gondolata mellett. Hiszen holnap-holnapután megint hasonló helyzet állhat elő, amikor a magyar anyáknak megint felhívják a figyelmét, hogy ne vigyék a gyermekeiket az utcára.
Úgy gondolom, hogy ennek a Háznak mérhetetlenül sok feladata, kötelezettsége van, de ezek között nem hanyagolható el a jövő generációjának egészségvédelme sem. Ezért tisztelettel kérem az illetékeseket arra, hogy haladéktalanul tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy a növényi eredetű ipari szesz hozzáadásra kerüljön nálunk is a 95 oktánszámú benzinhez, és tegyék meg az illetékesek a szükséges intézkedéseket ennek magyarországi előállítása érdekében is. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)
Döntés törvényjavaslatok kivételes eljárásban történő tárgyalásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me