BÍRÓ FERENC, DR. (MDF)

Full text search

BÍRÓ FERENC, DR. (MDF)
BÍRÓ FERENC, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A többször módosított, 1975. évi II. törvényhez nyújtottuk be 8919-es számon módosító indítványunkat, dr. Kapronczay József képviselőtársammal együtt. Most e mellett szeretnék érvelni.
Módosításunk lényege, hogy az előterjesztés 13. §-ának 6. pontjában a törvény eredeti szövege maradjon meg, vagyis a nyugellátásokat a nettó átlagkereset növekedésének, mértékének megfelelően kell emelni. Ezt a Kormány 1993-ban 16%-ban prognosztizálta.
Ezen módosító indítványunkat azzal a felelősséggel tesszük meg, hogy a tisztelt Ház tudomására hozzuk, hogy ennek megvalósításához megvan a szükséges pénzügyi fedezet is.
Ismeretes, hogy a társadalombiztosítás kintlévősége közel 100 milliárd forintot tesz ki. Ezen összegnek nagy része csődbe jutott, illetve felszámolás alatt álló, főleg állami tulajdonú vállalatoknál keletkezett. A társadalombiztosítás ebből a tartozásból, amelyet országgyűlési határozat révén bármikor érvényesíthetne, saját vagy megbízott vagyonkezelő szervével maga privatizálhatná, és így bevételekhez juthatna.
Ez a privatizációs bevétel a tb.-nek 1993-ban óvatos becslések szerint is 10-től 25 milliárd forint bevételt jelenthetne.
Ezen koncepció végrehajtásának azonban egyedüli nehézsége a társadalombiztosítás lassúsága és vagyonkezelő szervének gyakorlatlansága, ugyanis mindezekre eddig is lehetősége lett volna, mégsem tette meg.
Ezért csak az a megoldás lenne jó, ha a tb. által végrehajtott privatizációt a társadalombiztosítás felügyelőbizottsága által megbízott külön, külső vagyonkezelő szervezet végezné el, természetesen a tb. szakmai és felügyelőbizottsági kontrollja mellett. Egy ilyen külső szervezet, amely kellően érdekeltté tehető, például jutalékrendszerben fizetik, egészen biztosan el tudná érni ezt a tervezett privatizációs bevételt.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy amikor majd megnyomják a gombot módosító indítványunk felett, akkor mindezeket mérlegeljék. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me