TARNÓCZKY ATTILA (MDF)

Full text search

TARNÓCZKY ATTILA (MDF)
TARNÓCZKY ATTILA (MDF) Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A társadalombiztosítási törvény egy olyan részletével szeretnék röviden foglalkozni, amelyre azt mondhatnám, hogy bohózatba illő helyzeteket teremt, mégse mondom ezt, mert az érintettek számára nem bohózatot jelent ez, hanem nagyon is kézzelfogható megélhetési problémákat.
Egy meglehetősen régi miniszteri rendelet nyomán Magyarországon azok, akik ötéves munkaviszonnyal rendelkeznek, vagy akár nem is rendelkeznek azzal, de néhány gyereket szültek, és ezt egy-egy évként elszámoljuk nekik, s elérték a nyugdíjkorhatárt, jogosultak arra, hogy rendszeres szociális járadékot kapjanak. Ez havonta jelenleg 5840 forint. Félreértés ne essék, nem sajnálom tőlük, nem tartom ezt soknak, kell a megélhetésükhöz nyilvánvalóan. Ugyanakkor a nyugdíjrendszerünk jelenlegi állapotában, sőt a tervezett változtatások után is elsősorban azoknál, akik az utóbbi években munkaviszonnyal nem rendelkeztek, de amúgy 20-25 év vagy még hosszabb munkaviszony tulajdonosai, előfordulhat, hogy az 5840 forintos nyugdíjnál lényegesen kisebb nyugdíjat állapítanak meg számukra. Most volt a kezemben egy tavaly novemberben megállapított nyugdíj, 22 éves munkaviszony után 3400 forint havonta.
Úgy gondolom, ez olyan helyzet, amely rendkívül méltánytalan. Jól látszik az adatokból, hogy itt szó sincs arról, hogy az érdemeket a mi rendszerünk valamilyen módon valóban figyelembe venné, díjazná. Ezért adtunk be Rudics Róbert képviselőtársammal egy olyan indítványt, amelynek lényege, hogy az öregségi nyugdíj legkisebb összege ne lehessen kisebb a rendszeres szociális járadéknál.
Sajnos, azt kell mondjam, hogy a bizottságok lepöckölték az asztalról. Amennyire - a szakértőkkel beszélgetve - megértettem, valamiféle rendszerszemléletre hivatkoztak, arra hivatkoztak, hogy egy idegen elemet építenénk be a tb. rendszerébe. Arra hivatkoztak, hogy az egyik juttatás a társadalombiztosítás juttatása, a másik juttatás költségvetési juttatás, a kettőnek semmi köze egymáshoz. De, kedves képviselőtársaim, mit gondolnak, hogyha egy ilyen embernek én ezt mind elmondom, hogy néz az rám! Jobb esetben legfeljebb bolondnak tart, rosszabb esetben hazugnak.
Éppen ezért csatlakozó módosító indítvány formájában még egyszer - némi változtatással - ezt a javaslatot beadtuk megfontolásra. Sajnos, a javaslat költséghatásával nem tudok szolgálni, most számítják, de a Zala megyei adatokat ismerve nagyon kevés emberről lehet szó, tehát nem terheli meg túlságosan a költségvetést, illetve a társadalombiztosítás költségvetését, de az erkölcsi haszna nagyon nagy lenne, főleg kis falvakban, ahol mindenki tudja a másikról, hogy milyen érdemek alapján mekkora nyugdíjat kap.
Tudom, hogy a javaslattól a társadalombiztosítási törvény nem lesz egy korrekt, minden esetet jól rendező törvény. Ez a törvény, hölgyeim és uraim, ha ruhadarabhoz akarom hasonlítani, egy olyan darab, ahol folt hátán folt, és ennek ellenére lyuk hátán lyuk van. Beismerem, én egy újabb foltot javaslok önöknek. De ez a lyuk nagyon intim helyen van. Már csak szeméremérzetből is be kellene fedni, meggyőződésem szerint.
(10.20)
Nem ragaszkodom ahhoz, hogy az általam javasolt foltot használják önök. Ha a szociális bizottságnak csinosabb, jobban illeszkedő foltra van elképzelése, ám legyen. De foltozzunk, azt kérem.
Kérem tehát önöket, gondolják meg, hogy ezt az abszurd helyzetet fenn akarják-e mindannyian tartani. Kérem a bizottságokat, érdemben gondolják végig a problémát, és nem utolsósorban a kormányzatot, hogy ezt a megfontolást tegye meg. Kérem támogatásukat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me