KATONA KÁLMÁN (MDF)

Full text search

KATONA KÁLMÁN (MDF)
KATONA KÁLMÁN (MDF) Elnök Úr, tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt fekvő 6187-es számú törvényjavaslat a magyar jog egy régi és nagy hiányosságának pótlására tesz kísérletet. A törvénytervezet pontos címe: a termék hibája folytán keletkezett kárért fennálló felelősség. Szaknyelven ezt csak termékfelelősségként szokták emlegetni, ezért a továbbiakban én is ezt fogom használni.
A termékfelelősség fogalma Magyarországon még jogászok közt is csak meglehetősen szűk körben ismert, pedig a fejlett országok jogában csaknem kivétel nélkül fontos szerepet játszik. A termékfelelősség a modern ipari termelés szülte jogintézmény. Századunk első évtizedeiben merült fel először az igény, hogy a hibás termék által a fogyasztónak okozott kár megtérítése érdekében a fogyasztó közvetlenül a termék gyártója ellen fordulhasson.
Bármennyire furcsának tűnik, az eredeti európai civiljogi kódexek egyike sem biztosított lehetőséget ezen - a józan ész számára teljesen természetesnek látszó - jogintézménynek. Az áttörést egy 1932-es eset hozta meg, amelyet azóta a termékfelelősség iskolapéldájaként szoktak emlegetni. Egy idős hölgy, a vendéglőben gyömbérsört iszogatva, hirtelen egy meztelen csiga oszladozó tetemére lett figyelmes a poharában, amely félreérthetetlenül az üvegből származott. A hölgy ennek következtében gyomorgörcsöket kapott, és hosszabb időre kórházba kényszerült. A keresőképtelenségének idejére eső munkabérének megtérítését követelte az ital gyártójától.
Az angol bíróság a keresetnek annak ellenére helyt adott, hogy nem állt fenn szerződéses kapcsolat az ital gyártója és a károsult között.
Ezt követően szinte valamennyi, a modern ipari termelésben részt vevő ország bíróságai elismerték a hibás termék gyártójának felelősségét a fogyasztóval szemben, ha a termék hibája a gyártónak felróható volt. Olyan nagy vihart kavart történetek tartoznak ide, mint a jól ismert Contergan-eset, amikor egy egészségre ártalmas nyugtató emberek ezreiben okozott helyrehozhatatlan károkat.
Az idők folyamán a termékfelelősségnek jelentékeny bírói gyakorlata és jogi irodalma alakult ki.
(16.40)
A jogintézmény fejlődése szempontjából a legfontosabb mérföldkövet mégis az Európai Közösség 85/374. irányelve jelentette, amely a Közösség minden tagállamában egyformán érvényesülő termékfelelősségi rendszer megteremtését célozta meg.
Az irányelv kibocsátását követően a tagállamok nagy része meg is alkotta saját termékfelelősségi törvényét, sőt egyes Közösségen kívüli országok is hasonlóan cselekedtek. A folyamat eredményeképpen ma 12 európai állam rendelkezik csaknem azonos termékfelelősségi rendszerrel. Ezek a korábbinál a gyártó számára szigorúbb, objektív felelősséget állapítanak meg, amely alól a gyártó csak bizonyos taxatíve felsorolt kimentési okok bizonyításával mentesülhet.
Magyarországnak - mint említettem - a termelői felelősség területén sok pótolnivalója akad. Hazánkban a termékfelelősség egyértelmű elismeréséről nem beszélhetünk, jóllehet hatályos polgári törvénykönyvünk lehetőséget biztosít rá, a magyar bírói gyakorlat az elmúlt évtizedekben ingadozó volt.
A kérdés a nagyközönség számára is érezhetően talán leginkább a felrobbanó tv-készülékek kapcsán merült fel, de számos más esetet is említhetünk.
A magyar fogyasztó tehát úgyszólván védtelenül áll a hibás termék gyártójával szemben. Törvényjavaslatunk ezen a helyzeten kíván változtatni.
Célunk egyrészt a jogbiztonság érdekében átlátható helyzet teremtése, másrészt hathatós fogyasztóvédelem kiépítése. A tervezet mind szerkezetében, mind szövegében a közösségi irányelvet követi, attól csak azokon a pontokon tér el, ahol maga az irányelv is alternatív javaslatokat tesz.
Hazánk nem tagja még az Európai Közösségnek, így önöknek jogi kötelezettségekre természetesen nem kell tekintettel lenniük a javaslat tárgyalásakor. De szeretném felhívni figyelmüket arra, hogy 1988 és 1991 között több, az EK-n kívüli ország is megalkotta termékfelelősségi törvényét, és ezek mindegyike az irányelveket vette alapul. Itt elég az osztrák vagy a finn példát említenem.
Tisztelt Országgyűlés! Szándékunk szerint a törvény hatálya - más európai törvényekhez hasonlóan - csak bizonyos tárgyakra terjed ki, a polgári jog általános szabályainál szigorúbb felelősségi szabályok csak a fogyasztói magánhasználat tárgyain bekövetkezett károkra vonatkoznának. Erre is csak akkor, ha az meghaladja a tízezer forintos határt.
Az ipari felhasználás tárgyain előállott, továbbá a tízezer forintot el nem érő károkra továbbra is a polgári jog általános felelősségi szabályai maradnának érvényben.
A hibás terméken magán bekövetkezett károkra pedig továbbra is a szavatosság, illetve a jótállás szabályai vonatkoznának.
Nem terjed ki a törvényjavaslat hatálya a feldolgozatlan mezőgazdasági termékekből származó, illetve a gyógyszerkárokra sem. Utóbbiakról - ahogy eddig - az egészségügyi törvény rendelkezik.
Még nem szóltam a termékfelelősségi törvény elfogadása mellett szóló legfontosabb érvről. Az az ország, amelynek joga nem tartalmazza az általánosnál szigorúbb termelői felelősséget, rövid időn belül az olyan termékek lerakóhelyévé válhat, amelyek a világ más részein eladhatatlanok. Ezen szemetesláda-effektustól való félelem annyira élő, hogy a közelmúltban még a jogi újításoktól hagyományosan viszolygó Svájc kormánya is elkészítette termékfelelősségi törvénytervezetét.
A magyar exportőrök eddig is kénytelenek voltak szembenézni a szigorúbb külföldi szabályokkal, de a Magyarországra exportálókat eddig semmi sem késztette arra, hogy odafigyeljenek termékeik biztonsági paramétereire.
Tisztelt Országgyűlés! A törvénytervezet elkészültét csaknem egyéves munka előzte meg, melynek során a legkülönbözőbb szakmai és érdek-képviseleti szervezetek nyilvánították ki véleményüket a kérdéssel kapcsolatban. Nyugodtan állíthatom, hogy a reagálások egyértelműen biztatóak voltak, sőt a hozzászólók egy jelentős része a hazai fogyasztóvédelem kritikus állapotára tekintettel a javaslat hatályának kiterjesztését javasolta.
Meggyőződésem, hogy az értékesítési lánc bonyolultsága, a fogyasztó számára áttekinthetetlen volta, a fogyasztói elvárásokat felcsigázó reklámtevékenység, de mindenekelőtt a modern ipari termékek fokozott veszélyessége elkerülhetetlenné teszi, hogy a fogyasztó kezébe olyan jogi eszközt adjunk, amelynek birtokában eredményesen léphet fel a hibás termék gyártójával szemben.
E cél elérése érdekében terjesztjük Önök elé törvényjavaslatunkat, és most átadnám a szót dr. Lotz Károlynak, hogy a tervezet gazdasági vonatkozásairól szóljon. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me