PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék a jelentés elfogadása mellett érvelni, azon jelentés elfogadása mellett, amelyet a környezetvédelmi bizottság adott, mert a miniszter úr adott egy választ - gyakorlatilag 9 pontban lehet összefoglalni azt, amit a miniszter úr válaszolt -, sajnálatos módon továbbra is megmaradtak benne olyan elemek, amelyekkel a bizottság a tárgyalás során nem értett egyet, de a jelentésben benne vannak.
Ilyen többek között az, hogy pillanatnyilag a halászati és természetvédelmi törvényekben nem áll rendelkezésre jogszabály arra, hogy az elektromos halászatot tiltsa, de vannak tiltó jogszabályok, amelyekkel viszont ezeket a tevékenységeket meg lehetne tiltani. A bizottsági ülésen egyértelműen elhangzott, hogy ezzel élni kellene.
A miniszter úr és a Környezetvédelmi Minisztérium nem tartja ártalmas technológiának az elektromos halászatot, ez szintén nem egyezik a bizottság véleményével, és a bizottság tagjai azt gondolják, hogy ez a halászati forma ártalmas.
Abban egyetértünk a miniszter úrral, hogy az új természetvédelmi törvényben szeretnék szabályozni ezt a kérdést.
A másik, ami már az interpelláció során is elhangzott: a miniszter úr azt mondja, hogyha ez a búvóhely - mármint a halak ívóhelye - olyan vízinövény-társulás, amit védeni kell, akkor az elektromos halászat alkalmazható. Nos, hát ez a kérdés úgy is felmerül, hogy vajon miért kell lehalászni ezt a területet, és a bizottság tagjai szintén nem értettek egyet ezzel az érveléssel, ami a bizottsági jelentés 3. pontjában konkrétan megfogalmazásra is került.
A miniszter úr továbbra is azt állítja, hogy természetes vizeken az elektromos halászat csak sokadrendű károkozó a folyamszabályozás, szennyvíz és egyebek mellett. Én azt gondolom, ezeket a terheléseket természetesen csökkenteni kell, de ez nem érv arra, hogy az elektromos halászatot alkalmazzuk.
Azt mondja miniszter úr, hogy az ilyen típusú szelektálás - mármint az elektromos halászat - nem veszélyezteti az adott vízterület ökológiai stabilitását, a természetvédelem számára is elfogadható, ez enyhén szólva is ellentmondásos egy korábbi pontjával, ahol azt mondja, hogy a természetvédelem számára nem közömbös, hogy ki telepít, milyen megoszlásban, és milyen gazdálkodás folyik. Tehát ez az ellentmondás gyakorlatilag az interpelláció óta is bennt maradt a válaszban.
És a végén szintén elfogadható az a véleménye, mely szerint a természetvédelem sem akkor, sem most, sem a jövőben nem fog egyetérteni olyan jellegű beavatkozásokkal - itt elsősorban az angolnatelepítésre gondolt, hiszen ennek az interpellációnak ez is a témája volt -, amely a természeti egyensúly megbomlásához vezet.
Tehát magáért a kiegészítő miniszteri válaszért nem lehetne elfogadni, viszont a bizottság több olyan megállapítást és kérést tett, amely garancia lehet arra, hogy a természetes vizek elektromos halászata megoldódjon. Ilyen például, hogy a bizottság kéri, hogy a kormányzat a halászati és a természetvédelmi törvény kidolgozása során ezeket a garanciákat építse be.
A bizottság határozottan kiköti, hogy nem célszerű a vízi élőhelyeket halászati elektromos eszközökkel zavarni, és addig is, amíg ezek a törvények megszületnek a halászati, illetve természetvédelmi jogszabályokban, átmeneti szabályokat dolgozzanak ki az élővilág védelmének érdekében. És azonkívül, ami nem védett terület, ott is a természetes vizek elektromos halászatát tiltandónak tartja.
Ami lényeges pont: a bizottság kéri a minisztereket, hogy ez irányú munkájukról, mármint az elektromos halászatot érintő tevékenységükről tájékoztassák a bizottságot, első alkalommal a bizottság jelentésének országgyűlési elfogadását követő 30 napon belül. Kérem a tisztelt Házat, hogy a bizottság jelentését, tehát csak a bizottság jelentését fogadja el, nyilvánvalóan ez nem jelenti azt, hogy az egész jelentést nem kellene elfogadni, mert benne vannak ebben a garanciák. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me