FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ)

Full text search

FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ)
FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ) Köszönöm szépen a szót, Elnök Úr! Tekintettel arra, hogy már előttem Katona Tamás képviselőtársam is azzal kezdte beszédét, hogy megfogyatkoztak a padsorok, azt hiszem, illetlenség lenne a részemről, ha nagyon komolyan és nagyon hosszasan foglalkoznék ezzel a kérdéssel. Illetve rögtön vissza is vonom; természetesen komolyan szeretnék foglalkozni vele, de nem hosszasan. Tehát az első jelzőt megtartom.
Én magam is - ahogy mondtam -, amikor röviden kell beszélnem erről a kérdésről, végül is igyekszem tömöríteni a gondolataimat és mondandómat. Ezért rögtön azzal kezdem, hogy a FIDESZ-frakció részéről ezt nagyon fontos javaslatnak tartjuk. Olyan javaslatnak, amely valóban már hosszú ideje végül is várakozott valahol a javaslatok között, hiszen a száma is elég régi ennek a benyújtott törvényjavaslatnak.
Nagyon helyesnek tartjuk azt, hogy ez a javaslat valóban egy nagyon fontos problémát próbál orvosolni. Nevezetesen azt, hogy az eddigi gyakorlat szerint - ahogy erről Laborczi Géza képviselőtársam is beszélt - a csoportos közösségi vallásgyakorlás a honvédségen belül, a hadseregen belül nem volt kellőképpen biztosítva Magyarországon.
Úgy gondoljuk, elérkezett az idő, hogy valóban tegyünk lépéseket abba az irányba, hogy itt is ezt az alapvető emberi jogot - amelyről a vitában eddig felszólaló képviselőtársaim mind megegyezőleg nyilatkoztak - rendezzük, biztosítsuk ennek az érvényesülését.
(20.10)
Azon túl tehát, hogy elöljáróban szeretném leszögezni: ezt fontosnak tartjuk, szeretnék egyúttal érvelni amellett, hogy Wachsler Tamás képviselőtársunk beadott egy módosító indítványt, amely ráadásul konkretizálnál azt a kört, illetve megpróbálná meghatározni azt a formát, ahol a törvényjavaslat mögött meghúzódó problémakör és szándék - nevezetesen a tábori lelkészség integrálása valamilyen módon a Honvédségbe, illetőleg a honvédségi szolgálathoz kapcsolása - valóban megvalósulhatna. Azért szeretnék e mellett érvelni - szándékaimtól kicsit eltérően -, mert képviselőtársaim közül többen - így Inotay Ferenc és Katona Tamás is - utaltak Wachsler Tamás eme indítványára. Ennek én nagyon örülök, mert azt az esélyt látom, hogy esetleg egyetértés, konszenzus alakulhat ki köztünk ezen indítvány mögött - és ezt mi nagyon fontosnak, nagyon lényegesnek tartjuk. Méghozzá azért, mert úgy gondoljuk, egy kulcsfontosságú lépés lehetne, hogy a honvédelmi törvény szabályozza részletesen a tábori lelkészségre vonatkozó szabályokat, illetve természetesen olyan részletekbe menően, amilyen szinten ezt egy törvénynek szabályozni kell. Ennek ugyanis, hogy ez megtörténjék, garanciális jellege van.
Mi ezt a módosító indítványt a mostani beterjesztés kulcsfontosságú elemének tartjuk, és ezzel a Wachsler-féle indítvánnyal együtt - amelynek az elfogadottsága, még egyszer mondom, örömmel látom, általános, és mindenki úgy nyilatkozott róla, hogy szimpatizál ezzel, sőt, kívánatosnak tartja az elfogadását - szavazzuk meg az előterjesztést, amit ilyen formában természetesen mi is tudunk támogatni.
Köszönöm a szót, elnök úr. Még egyszer mondom: én nem kívánok a vita részleteibe belemenni, nem is kívánok itt a tábori lelkészségről beszélni - amiről egyébként szívesen beszéltem volna egy kicsit hosszabban, hiszen itt is lenne mondandónk nekünk is. Még egyszer mondom azonban: látván a vita irányát - amely arról szól, hogy itt tényleg egy konszenzus alakul ki köztünk - eme késői órákban és percekben, megkímélhetem a képviselőtársakat ettől. Úgyhogy köszönöm szépen a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me