PALOTÁS JÁNOS (független)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (független)
PALOTÁS JÁNOS (független) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Nem az a nagy baj, hogy Deutsch Tamás azt mondta a hozzászólásában, hogy ennyire nem járatos a munkaadói szervezetek kérdéskörében. Nem kell, hogy járatos legyen. Az a nagy baj, hogy munkaadói kérdéskörben nyilatkozik a Parlamentben… (Derültség.) … és törvényjavaslattal élnek. Innen egy probléma már levezethető.
Nagyon kifogásolta és borzasztóan kérte, hogy reagáljak arra a javaslatra, ami őszerinte senki által nem kifogásolt - bár azt gondolom, magam és képviselőtársnőm már kifogásoltuk -, hogy a járulékfizetés terhe arányában kerüljön sor delegálásra. Szeretném elmondani, hogy a beszédemben erre elég részletesen kitértem, méghozzá oly módon, hogy nem végrehajtható javaslat.
Elmondtam ennek a szakmai problémáját is, amit képviselőtársnőm kiegészített. Az egyik az, hogyan értelmezzük azt, hogy egyes cégeknek mennyit kellett volna fizetniük vagy mennyit fizettek, az állam delegálhat-e a tervszámok alapján vagy nem delegálhat abban az esetben, ha tudjuk, hogy az összes társadalombiztosítási adósságoknak több mint 50%-áért alig 30, államhoz kötődő, általában költségvetési vagy más intézmény tartozásai felelnek. Tehát ezek nagyságrendi problémák.
De elmondtam, hogy azért sem végrehajtható, mert számos kettős-hármas-négyes tagság van a munkaadói szervezetek között és a kettős, hármas, négyes tagság arányainak szétosztása gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ilyen adattal senki nem rendelkezik, hiszen nem rendelkezik a társadalombiztosítási főigazgatóság sem arról, hogyha neki egy cég társadalombiztosítási járulékot fizetett, akkor az egyébként hány munkaadói szervezetnek tagja.
De a munkaadói szervezetek sem rendelkeznek információval arról, hogy kik a másik munkaadói szervezetek tagjai, tehát egymás között ilyen adatszolgáltatás sincs. El kell mondani, hogy a munkaadói szervezetek regisztrált tagsága is - lévén, hogy az egyesületi törvény nagyon szabad lehetőséget biztosít - rendkívüli módon eltér egymástól. Van olyan, aki a szakmához tartozó valamennyi szervezet tagjai közé besorol függetlenül attól, hogy bejelentkezett vagy nem. Többségben azon szervezetek vannak, amelyekhez be kellett jelentkezni. De ezen belül is eltér, hogy kizárja-e tagjai sorából - mondjuk - azt a munkaadói szervezetet, amely nem fizeti be a tagsági díjat, vagy nem zárja ki, örökös regisztrációt tart, vagy pedig évenként meg kell ismételni a regisztrálást.
Ez egy nem végrehajtható javaslat, semmilyen oldalról nem kivitelezhető, ehhez kellő adatszolgáltatás nincs. És ha kellő adatszolgáltatásra valami rendkívül bürokratikus rendszert valaki lemodellezne ezek után, nagyon gratulálnék a szakmai tudásához, hogy hogyan kell a járulékfizetési arányokat kiszámítani a munkaadói szervezetek között. De ha mégis megtette valaki, akkor felhívtam arra a politikai felelősségre a figyelmet, hogy a szabad tagságú munkaadói szervezeteket nem azért hozták létre, hogy adatszolgáltatást adjanak a mindenkori állam számára, arról, hogy kik, milyen erővel, milyen nagyságrendben és milyen gazdasági potenciállal tagjai az adott munkaadói szervezetnek, lévén hogy társadalmi költségvetési támogatásra ezek a munkaadói szervezetek nem tartanak igényt, ilyet nem is kapnak. Tehát ilyen alapon sem érthető, és nem is kell tudni egy adott országban, hogy név szerint kik a regisztrált tagjai egy adott munkaadói szervezetnek.
Ennek van politikai felelőssége is, de van gyakorlati is. Igen, kifogásom van e megközelítés ellen, és a FIDESZ-javaslatnak az elvei sem jók, végrehajthatatlan. Egy ilyen törvényjavaslattal nem kellene élni, mert ez egyébként megbuktatja a társadalombiztosítási önkormányzat felállításának lehetőségét. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me