TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Két nap múlva lesz száz esztendeje annak, hogy elhunyt a magyar nemzeti opera kiváló szerzője, megteremtője: Erkel Ferenc, akinek neve - Kölcsey Ferencével együtt - elsősorban a magyar Himnusszal forrott össze, azzal az imádsággal, amelyet ő 1844-ben zenésített meg, és az első nyilvános, nagyközönség előtti bemutatója - ha szabad így mondanom - éppen a Rákos mezején, egy katolikus istentisztelet keretében volt, abban a pillanatban, amikor mi, katolikusok úrfelmutatásról beszélünk, a felemelt hófehér ostyát - mi, ahogy mondjuk: Krisztus testét és vérét - köszöntően -, nem vallásos népének, de mindenki annak érezve - vallásos népénekként hangzott el a magyar Himnusz.
Erkel nem maradt hűtlen ehhez az imádsághoz, hiszen megkomponálta a tragikus sorsú Katona József Bánk bán című drámájából - éppen Egressy Béni szövegkönyve révén - az első magyar, valóban nemzeti operánkat, egy olyan időszakban, amikor ez nemcsak divat volt, hanem hivatás volt. Gondoljunk egy Moniuszkóra, gondoljunk egy Verdire, vagy gondoljunk Glinka személyére.
Az ő nevéhez fűződik a Hunyadi László, ő komponálta meg Obernyik Károly drámájára a Brankovics György című operát, az ő vegyeskórus-földolgozásában hallható - igaz, nagyon ritkán - Petőfi Sándor gyönyörű verse megzenésítve, a Magyarok istene; és elmondhatom azt is, hogy hattyúdalaként - amint Mozart a Requiemet kellett, hogy abbahagyja -, ő István királyunkról szerzett operát. Nem tudta befejezni, de fia, Gyula, befejezte.
Amikor Erkelről beszélünk, és valahányszor fölhangzik a Hazám nagyáriája, akkor számomra az ő üzenete akként hangzik e mű által is, ahogyan Kölcsey Ferenc fogalmazott: "Minden erény önáldozattal jár, föláldozásával pillanatnyi kényünknek, megtagadásával önhasznunknak. Mert tudd meg, e szóban: haza, foglaltatik az emberi szeretet tárgyainak egész öszvessége."
Ebben a szellemben emlékezzen majd Gyula és az egész ország Erkel Ferencre, a múlt századi magyar géniuszra. Köszönöm. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me