ZSUPOS LAJOS, a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

ZSUPOS LAJOS, a mezőgazdasági bizottság előadója:
ZSUPOS LAJOS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A felsőoktatásról szóló 10472-es számú törvényjavaslatot a mezőgazdasági bizottság megtárgyalta. A vita során elhangzottakat az alábbiakban szeretném röviden ismertetni.
A bizottság megállapította, hogy a törvényjavaslat időszerű és szükségszerű, mert az 1985. évi agyonmódosított törvényjavaslat ma már nem tud megfelelni a mai elvárásoknak. A piacgazdaság szakemberigénye merőben különbözik a múlt úgynevezett szocialista embertípusától. Hogy csak egy vonatkozást emeljek ki: a korábbi, felülről való elvárásoknak való megfelelés helyett szuverén, szakmailag megalapozott, döntésképes szakembereket kell képezni.
A bizottság elsősorban a mezőgazdaság igénye szempontjából vizsgálta a törvényjavaslatot. E vonatkozásban különös fontosságot tulajdonított a mezőgazdasági felsőoktatás helyének, vagyis annak, hogy hova, milyen irányításba tartozik a mezőgazdasági felsőoktatás.
Az nagyjából elfogadott ma, hogy távlatokban csak az universitas jellegű oktatás lehet a végső megoldás. Ugyanakkor az átmenet ütemezését úgy volna célszerű megvalósítani, hogy a mai egyetemek úgy egyesülhessenek az univerzitásban, hogy az egyetem egy szerves, organikus fejlődés eredménye legyen. Ennek remek példája az, amikor az egyetemek különböző pályázatokon közösen vesznek részt, ezáltal az oktatók kapcsolata szélesedik és megismerik egymás munkáját.
Meg kell valósítani megelőzően az átjárhatóságot az egyes egyetemek között. Biztosítani kell a vizsgák kölcsönös elismerését és lehetővé kell tenni az egyes tanszékek számára a közös pályázás, a közös vállalkozás lehetőségét. Ahhoz, hogy az egyetemek a feladataiknak, ezeknek a megemelt feladatoknak eleget tudjanak tenni, rendkívül fontos az intézményesített kutatási háttér megteremtése, amivel - valljuk be - ma még sok gond van.
A vitát lezáró szavazáson a mezőgazdasági bizottság egyhangú szavazással a tisztelt Ház figyelmébe ajánlotta a törvényjavaslatot és vitára alkalmasnak találta. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me