SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kelemen András államtitkár úrnak többször hivatkozott korábbi ígérete a hadigondozás jogi szabályozásának átfogó korszerűsítésére, nem különíthető el a már jó ideje tárgyalás alatt lévő honvédelmi törvénytől.
(15.40)
Ennek tervezete a hadigondozás alapelveit is tartalmazza, elfogadása esetén a jelenleginél kiterjedtebb hadigondozotti szabályozást irányoz elő.
Ennek szükségességét a tárgyban legilletékesebb Honvédelmi Minisztérium felé is szorgalmazóan, velük együttműködő szándékkal nem vitattuk, hiszen az 1933. évi VII. törvénycikk csak mindössze néhány I. világháborús hadigondozottra nézve van hatályban. A 21/1967. számú egészségügyi minisztériumi utasítás rekonstrukcióra szorul, bár rendelkezései az önkormányzati jegyzők felelősségével és irányításával jelenleg is alkalmazhatók.
A törvényalkotás sajnálatos időigényessége miatt egyes hadigondozotti érdek-képviseleti szervek ilyen irányú kezdeményezésével összhangban, sürgősségi szempontból került sor a legfontosabb kérdésnek, a havonkénti juttatásoknak a biztosítása érdekében a képviselő úr által is hivatkozott, 6/1992. kormányrendelet kiadására. Ez a jogszabály az említett miniszteri utasítás alapján nagyobb összegben részesülőkön túlmenően a 65%-os hadirokkantaknak havi 3000 forint, a hadiözvegyeknek havi 1500 forint pénzellátást biztosított. De itt egy dologra hadd hívjam fel a képviselő úr és a tisztelt Ház figyelmét, nevezetesen arra, hogy ezek az összegek egy automatikus emelési rendszerbe kerültek be, és már 1992-ben 3800, illetve 2300 forintra, idén pedig 4400, illetőleg 2900 forintra módosultak.
Átlátva azonban a Honvédelmi Minisztériummal együtt azt, ami a képviselő úr interpellációjából is világos, hogy mindez még nem elégíti ki az igényeket, előterjesztést készítettünk, egyrészt a hadigondozotti jogosulti körnek az 50%-os hadirokkantakra történő kiterjesztésére, másrészt a kiegészítő hadigondozotti pénzellátásnak a nemzeti gondozási díjakkal történő szinkronba hozására, ennek a megvalósítása azonban valójában törvényalkotási munkát nem igényel.
Örömmel jelentem a képviselő úrnak és az Országgyűlésnek, hogy mind a nemzeti gondozási díjnál, mind a kiegészítő hadigondozotti ellátásoknál a pénzellátások 1993. október 1-jétől kezdve 6000, illetve 3000 forintra módosulnak, a múlt héten elfogadott kormány-előterjesztés alapján.
Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy az időnkénti emelések - nyugdíj, nyugdíjjellegű ellátásokkal egybekötve - ezekhez az összegekhez képest is megmaradnak, tehát az összegek karbantartásáról is gondoskodás történt.
Ez tehát a Kormány múlt heti ülésén elfogadásra került, s a közlönyben kellő időben meg fog jelenni, hogy a végrehajtásra fel lehessen készülni.
Ugyanakkor úgy vélem, hogy a honvédelmi törvénnyel összhangba hozandó, részletezőbb jogi szabályozásig ezzel az ország helyzetéhez képest jelentős lépést tettünk a legsürgetőbb kérdésben, a sok ezer hadigondozottnak megemelt összegű, a nemzeti gondozottakéhoz hasonló anyagi támogatásokban.
Helyzetük, ha mély tiszteletünket kiváltóan súlyos is, nem annyira reménytelen, mint az interpelláció megírásakor volt. Hogy ezek után külön, átfogó törvényi helyet valóban kell-e hozni vagy a honvédelmi törvénybe beilleszthető akár képviselői módosítás formájában az, ami még hiányzik, ez további konzultációk tárgya lehet, mely konzultációkra mind képviselő úrral, mind a hivatkozott érdek-képviseleti szervekkel a magunk részéről készen állunk, és azt hiszem, ez lesz a leggyorsabb megvalósítási módja.
Így tehát azt hiszem, hogy kevesebbet és többet tudtam adni, illetve mondani, mint amit képviselő úr feltett, egyrészt már konkrét megvalósulást. Márpedig azt a pontos időpontot most sem mondom ki, de azt mondom, hogy a honvédelmi törvénnyel egy időben ezt a kérdést valószínűleg el tudjuk intézni. Köszönöm a kérdést és köszönöm a Ház figyelmét. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me