GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! A csapatkivonási egyezményben meghatározott feladatok között szerepelt a környezeti károk felmérése is a volt szovjet objektumokon. Ezt a felmérést 1990-91-ben a KTM elvégezte, és ennek alapján mondható az az adat, hogy kereken 60 milliárd forintnyi kárt okoztak összesen körülbelül 170 objektumnál. Ezek közül a 20 legsürgősebb objektummal foglalkozott egy 1991-es kormányhatározat, amelyik ezt az említett 930 millió forintos összeget biztosította. A beavatkozások célja az volt, hogy a különösen veszélyeztetett objektumoknál a szennyezések továbbterjedését megállítsák, tehát a bajt lokalizálják. Ezt a programot nyolc objektumon 1993 februárjára hajtották végre, és azóta további négy helyen is elkészült ez a munka.
Az 1993-as költségvetés valóban csupán 100 millió forintot irányzott elő erre a munkára, tehát emiatt valóban lelassult ez a tevékenység. A kárelhárítási munkák a nemzetközi tendereztetés miatt 1992 őszén még nem voltak olyan állapotban, hogy a folytatásra vonatkozóan megalapozott gazdasági terveket lehetett volna kiadni. 1993 januárjában a Kormány áttekintette a szovjet csapatok kivonásának következményeivel kapcsolatos teendőket, és megbízta a KTM miniszterét, hogy az 1992. évi tapasztalatok alapján terjesszen elő egy javaslatot a munkák folytatására. Tehát a kárelhárítási munkák teljes megtorpanásáról még nincs szó. Az erre vonatkozó kormányelőterjesztés elkészült, a szakmai egyeztetést már elvégezték a tárcán belül. A tárcaközi egyeztetést még nem, ez a soron következő feladat.
Az előterjesztésünk a kárelhárítási program folytatását öt évre előre határozza meg, ezen belül 1993-ban két irányban kell előrehaladni. Tizenkét létesítményben a már megkezdett kárelhárítást folytatni szükséges a szennyezés teljes felszámolásáig - tehát itt a lokalizálás utáni következő lépcsőről van szó -, és ezzel párhuzamosan meg kell határozni azt, hogy a további 150 objektumból melyek azok, ahol a kárelhárításra azonnal szükség van.
(14.20)
Mindehhez a más célra készült három évvel ezelőtti felmérési adatok nem mindig alkalmasak, tehát ezeket ki kell egészíteni.
Az előterjesztésben meghatározott és az előbbiekben ismertetett feladatok végrehajtása elő van készítve, a vonatkozó cselekvési program és finanszírozási terv alapján a KTM haladéktalanul megkezdi a munkát, hogyha elfogadják ezt az előterjesztést.
A munkák finanszírozási helyzete a következő: rendelkezésre áll a most befejeződő program tartalékkeretéből 50 millió forint és a '93. évi költségvetés VII. fejezetében 100 millió forint. Az ötéves feladatterv elvégzéséhez szükséges '93-ra további 300 millió forint ahhoz, hogy a halasztást nem tűrő feladatokat ebben az évben folytathassuk.
Összefoglalóan tehát azt mondhatom, hogy a szovjet csapatok által okozott környezetszennyezések felszámolása a tervek szerint halad, nem torpant meg teljesen, de valójában lelassult, viszont a 100 millió forintos költségvetési összegről nem a tárca tehet, ez végül is a Kormány és a Parlament közös felelőssége.
A kárelhárítási folyamat fenntartása, a további intézkedések megalapozása érdekében szükséges szakmai előkészítő munkát folytatjuk, a nagy részét már elvégeztük. A program pénzügyi fedezetéhez pedig az Országgyűlés támogatását kérem majd. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me