ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Közismertek azok a súlyos környezeti károsodások, amelyeket a kivonult szovjet csapatok hagytak maguk után laktanyákban, katonai bázisokon, kiképző- és gyakorlóterepen, üzemanyagtelepeken.
Az első, még 1991-ben végzett kárfelmérés szerint több mint 60 milliárdnyi környezeti kárt okoztak, hangsúlyozva, hogy egyes károkozások hatása még felmérhetetlen és beláthatatlan. Húsz objektum esetében - ezek jobbára repülőterek - azonnali mentesítést kellett elrendelni, főleg talaj- és vízszennyeződés miatt. A kárenyhítés megkezdésére 930 millió forint állt rendelkezésre. Nyolc objektum mentesítése befejeződött; tizenkettőnél viszont csak a károk lokalizálásáig jutottak el, ugyanis az idén a munkálatok vészesen megtorpantak, mivel azok folytatására mindössze 100 millió forintot, a tavalyi összeg egytizedét biztosították csupán. Igen kockázatos a halasztást nem tűrő kármentesítés elodázása, mert az hosszú távon be nem látható következményekkel járhat, megsokszorozhatja az eredeti kár értékét, jelentősen kiterjesztheti a károsult, tehát fertőzött területek határait, a természet károsodásán kívül nemkívánatos népegészségügyi kihatásokkal is bírhat. Szakemberek szerint az idén még 3-400 millió forintra lenne szükség, jövőre pedig körülbelül 600 millióra a kár elhárítása, mentesítés és újabb vizsgálatok, megelőző intézkedések céljára.
Tisztelt miniszter úr! Milyen lehetőségeket lát a kárelhárítás objektíve meghatározott sürgősségű folyamatának fenntartására, illetve a halasztást nem tűrő munkálatok elodázásából származó újabb és fokozott mértékű környezetszennyezés megelőzésére. Várom szíves válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me