ILKEI CSABA, DR. (független)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Május 20-án Kaposvárott a nemzetközi Dráva-konferencián a horvát környezetvédelmi miniszter személyes képviselője, Predrag Sibalic úr bejelentette, hogy a Horvát Parlament határozata értelmében négy vízilépcsőt fognak építeni a Dráván, így - említése szerint - Gyurgyevácnál, Barcsnál, Drávaszabolcsnál és Eszéknél, összesen 145 megawatt teljesítménnyel.
(14.40)
A termelt villamos energiából Horvátország 87,5, míg Magyarország 12,5%-ra lenne jogosult.
A horvát fél az 1988-ban általunk még Jugoszláviával aláírt közös Dráva-hasznosítási szándéknyilatkozatot kész megállapodásnak tekinti, s noha sok tekintetben elutasítja az egykori Jugoszláviával való közösséget, az erőművek megépítése vonatkozásában a szándéknyilatkozat kizárólagos örökösének tartja magát, és többször is eltökéltségét hangsúlyozta a kivitelezést illetően.
Szintén meglepő hír volt az említett konferencián, hogy a Vízügyi Tudományos Kutatóintézet a Phare program keretében a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium megrendelésére felmérést, tanulmányt készít a Dráva-partvidék környezeti állapotáról. Erről a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium jelenlévő politikai államtitkára nem tudott.
A Magyar Országgyűlés 1991-ben a 28. számú határozatával a Duna-Dráva nemzeti természetvédelmi park létrehozásáról határozott, ami kizárja a vízierőművek létesítését, melyhez egyébként sem fűződhet semmilyen nemzeti érdekünk, hisz csak károsodhatnának a Drávamente páratlan eredeti természeti értékei, veszélybe kerülhetne Somogy és Baranya felszín alatti ivóvízkincse.
Köztudottan a kormány is a vízlépcső megépítése ellen foglalt állást. Mégis Predrag Sibalic úr május 20-án azt állította, hogy akkor Kaposvárott értesült először arról, hogy a magyar fél nem támogatja erőművek felépítését a Dráván. A KTM helyettes államtitkárának sajtónyilatkozata szerint - ez május 21-én a Magyar Hírlapban jelent meg, idézem - ".feltehetően a nehézkes diplomáciai kapcsolat miatt nem juthattak el a dokumentumok" a horvát félhez a magyar döntésről, ezért nem tudnak arról odaát.
Tisztelt miniszter úr! Kérdéseim a következők: valójában miért nem tudott a horvát fél az egyértelmű magyar álláspontról?
Milyen célból vizsgálja másfél éve a VITUKI a Dráva-partot, miért nem tudott erről a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium?
Bős-Nagymaros megannyi súlyos és fájdalmas tapasztalata alapján mit kíván most tenni a kormányzat az erőműfelépítési tervekkel szemben?
Felkészültek-e arra az eshetőségre, ha a szlovákokhoz hasonlóan kész tények elé állítanak minket?
És végül: hogyan egyeztethető össze a vízierőművek építéséről folytatott bármilyen érdemi vagy udvariassági tárgyalás olyan, hazánk által is aláírt nemzetközi egyezményekkel, mint amilyen például a biodiverzitásról Rio de Janeiróban vagy a vízi élőhelyek megőrzéséről az indiai Ramsarban megkötött, és ránk nézve kötelező érvényű dokumentumok?
Örülnék, ha eloszlatna minden kétséget és találgatást miniszter úr szíves válaszával. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me