KÁDÁR PÉTER (KDNP)

Full text search

KÁDÁR PÉTER (KDNP)
KÁDÁR PÉTER (KDNP) Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány 1025/1993-as számú határozata Békés megye rövid- és középtávú fejlesztési feladatairól elrendeli, hogy - idézem -: "A gyulai határátkelőhely korszerűsítését biztosítani kell. Meg kell vizsgálni a gyulai határátkelőhely bővítésének lehetőségét." Eddig az idézet.
A határozat eme 7-es pontjának a végrehajtásáért a pénzügy, a belügy, a külügy és a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a felelős. A végrehajtás elvileg tehát az év végéig még megtörténhet. Amiért a határátkelőhely bővítését sürgetem, azt hadd indokoljam a következőkkel. Szakértők szerint egyrészt a vízvezeték telepítése, az új áteresztősávok megépítése és tetővel való ellátása, azaz a bővítés viszonylag rövid idő alatt elvégezhető munkafolyamatok, szemben a meglévő műtárgyak rekonstrukciójával, valamint a hosszabb távú elkerülő útszakasz építésével, amelyek több időt igényelnek.
Másrészt a délszláv háború miatt sajnos már kitapasztalható forgalomnagyság, illetve járműmozgás hosszú, forró nyarat vetít előre az átkelőhelyen. A Nyugat-Európából a Balkánra vagy a Balkánon át érkező tranzitforgalom, a gazdasági, turista- és hivatásforgalom, mint például a szabadságolásra hazautazó török vendégmunkások áradata, előreláthatólag július-augusztus hónapra az ünnepek előtti csúcsot állandósítják.
Ezt még tetézi a nyárra fellendülő kishatármenti bevásárlóturizmus. A veszteglő kamionok sora a személyforgalmat is jelentősen befolyásolja.
Harmadsorban a nyári hőség tovább sokszorozza azokat a megpróbáltatásokat, amelyeket az átutazóknak, a lakosoknak és fuvarozóknak, valamint a határőrizeti és vámszervek szolgálatosainak ki kell állniuk. Ugyanakkor a határtelepülés, Gyula lakosai is számtalan többletterhet viselnek: a zsúfoltság, a kipufogógáz, a zaj, a közlekedési torlódások, a szemét, a közbiztonság hiánya, a fertőzésveszély stb.
Hadd utaljak az elmúlt héten ugyan rövid néhány órára, de mégis bekövetkezett kamiontorlaszra, amit néhány szlovák kamionos okozott. Mindezeket a terheket alapvetően a majd 1995-ben megépülő 44-es főút elkerülő szakasza fogja levenni a helyben lakók, az útrakelők és a hatóságok válláról.
Az áldatlan állapotokon azonban jelentősen könnyíthet a határátkelőhely bővítése.
Államtitkár úr lát-e lehetőséget arra, hogy az év során az amúgy is elvégzendő munkák a nyári forgalmi csúcs beállta előtt készüljenek el, azaz lesz-e hosszú, forró nyár a gyulai határnál? (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me