POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Az önkiszolgáló éttermek bezárása tárgyú kérdésére a válasz a következő.
Az állami vendéglátó vállalatok az 1960-as években kezdték meg az önkiszolgáló éttermek létesítését, illetve néhány nagy forgalmú városi étterem átalakítását erre az értékesítési formára. Ezek nagyrészt a 80-as évek közepéig működtek.
A tapasztalatok szerint ezek az önkiszolgáló éttermek nem váltak be. Gondot okozott az üzemeltetés színvonala, a higiénés helyzet, és az italboltok fokozatos bezárásával a vendégkör is előnytelenül változott. Gondoljunk csak a Móricz Zsigmond körtéri vagy a Boráros téri önkiszolgáló éttermekre, ahol rendszeresek voltak a lakosságot is irritáló rendbontások és ezzel összefüggésben a rendőrségi razziák.
A rendészeti okokon kívül a régi önkiszolgáló éttermek megszűnését gyorsította a fogyasztói árkiegészítés fokozatos csökkentése, majd a támogatás 1988-tól teljesen megszűnt. Az önkiszolgáló éttermek többnyire veszteségessé váltak.
Nem rendelkezünk pontos adatokkal az önkiszolgáló éttermek számáról, az viszont ismert, hogy 1989-ben 7122 melegkonyhás étterem működött az országban, és ez a szám 1992-re 7813-ra emelkedett. A vendéglátásban megkezdett privatizálás bővítette a kínálatot, erősítette a versenyt. Sok kis családi vállalkozás jött létre, amelyek magasabb üzemeltetési színvonalat, kulturáltabb környezetet biztosítanak a régi önkiszolgáló éttermekhez képest.
Az olcsó ételkínálat szélesítését segítik elő többek között a magánkifőzdék is. A vendéglátás szerkezeti átalakulása során megjelentek a vendéglátásban az úgynevezett gyorséttermi hálózatok - mint a City Grill vagy a Paprika -, ezek egyszerűsített választékkal, nagyfokú gépesítéssel, megfelelő higiénés feltételek biztosításával, szolgáltatásarányos áron állnak a vendégek rendelkezésére. Az utóbbi időben az ismert nemzetközi önkiszolgáló üzletláncok is bővítik a kínálatot.
Az ily módon végbement szerkezeti átalakítás nemcsak a színvonal emelkedését, hanem viszonylag magasabb árakat is eredményezett. Ez azonban törvényszerű, mert a kereskedelmi vendéglátás áraihoz 1989 óta ártámogatás, fogyasztói árkiegészítés és adópreferencia nem kapcsolódik. Ezeknek a visszaállítását sem tervezzük.
A kereskedelmi vendéglátásban az állami tulajdon teljes privatizációja a feladat. A magánvállalkozások pedig a kereslet és kínálat, a ráfordítások, valamint a jövedelmezőség összefüggéseit szem előtt tartva alakítják ki hálózatukat, kínálatukat, értékesítési formáikat és áraikat. Reálisan lehet számítani arra, hogy a vállalkozások közötti verseny tovább színesíti a választékot, érdekeltséget teremt a viszonylag mérsékeltebb árakkal működő, de nagy forgalmat lebonyolító üzlettípusok elterjesztésében is.
Fontos figyelembe venni, hogy a munkahelyi és diákétkeztetésnek mint klasszikus közétkeztetési formának a jelentősége tovább növekedett. Közfunkciójukra tekintettel e körben olyan privatizációs megoldásokat és technikákat részesítünk előnyben, amelyek nem veszélyeztetik ezen szolgáltatások jövőjét. A közétkeztetés e formáinak fejlesztését egyértelműen támogatta az a tény, hogy az ételkészítés rezsiköltségeivel lépést tartottak az intézményi és munkaadói támogatások. Lényegében általánossá vált, hogy a közétkeztetés ezen formáiban az igénybe vevők az élelmiszerek nyersanyagértékét fizetik meg.
Az utóbbi időben a kereskedelmi vendéglátásban működő új vállalkozások is egyre bővülő körben kínálnak előfizetéses étkezést menürendszerben, 100-120 forint körüli árakon. Azok számára, akik ehhez átlagosan napi 50 forint munkáltatói étkezési hozzájárulást kapnak, ezek az árak elérhetőek.
A legelesettebb rétegek - kisnyugdíjasok, munkanélküliek - közétkeztetése azonban nem alapozható a kereskedelmi vendéglátó tevékenységre. Történtek kezdeményezések, elsősorban a fővárosban, úgynevezett porcióhálózat kialakítására. Ennek lényege, hogy a munkahelyi vendéglátó vállalatok nagy kapacitású báziskonyháiban lehetővé teszik az ételek ételhordóban történő elvitelét. Ennek bővítését gátolja azon korábbi Köjál-rendelkezés, miszerint a termelőtérbe utcai ruhában tilos a belépés, továbbá az is, hogy az önkormányzatok eddig nem mutattak túlzott hajlandóságot arra, hogy a kiszolgálás céljára díjmentes helyiségeket bocsássanak rendelkezésre. A bérleti díj érvényesítése az árakat irreálisan megemelné. Megoldás ebben a körben csakis a rászorulók segélyezése lehet.
Aligha vonható kétségbe, hogy vannak rétegek, amelyek rászorulnak kedvezményes vagy ingyenes szolgáltatásokra, és nemcsak a vendéglátás területén. Ez a probléma azonban a privatizált vendéglátás keretei között nem kezelhető, inkább a jóléti, szociális és karitatív szervezetek illetékességébe tartozik. Köszönöm figyelmüket.
(14.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me