RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár:
RAJKAI ZSOLT közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Évről évre visszatérő probléma a Magyarország déli és délkeleti határain kialakult zsúfoltság, az embertelen átbocsátási körülmények, kamiontorlasz, kipufogógáz, köztisztasági problémák - és sorolhatnám a gondokat vég nélkül.
Sajnos, ilyen határátkelők megnyitása, illetve üzemeltetése két fél közös szándékán múlik, nem pedig csak kizárólag a magyar, de különösen nem a magyar Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumon.
A kérdés lényegét tekintve arról van szó, hogy a magyar-román határ viszonylatában a szerbiai válság óta megnövekedett forgalmat a meglévő határállomások nagyon nehezen, zsúfoltsággal, torlódással tudják csak átbocsájtani.
A gyulai határátkelőhely, ezen kívül a battonyai és a méhkeréki határátkelőhely állhat rendelkezésre ennek a forgalomnak az átbocsátására, ugyanakkor ezek az átkelőhelyek, átbocsátóhelyek nem bírnak olyan átbocsátó képességgel, amelyek lehetővé tennék a gondtalan átutazást.
Azt is el kell mondanom, hogy nem a magyar oldalon jelentkezik a szűk kapacitás, hanem a román oldalon, amelynek a feloldására különösen sok figyelmet fordít a magyar külügy, és próbál egyeztetésekkel és a közös probléma megoldásával ezen a problémán segíteni.
Bármilyen széles terminált, bármilyen széles autópályát vezetnénk ugyanis a határhoz, ha a túloldali fogadókészség egy szűk ösvényre szűkül, megoldást ez nem jelent, mert a torlódás a magyar oldalon keletkezik.
Két kérdést vetett fel, az egyik gond Gyula város elkerülésének a kérdése, amely a 44-es főút kiépítésével rövidesen megoldódik a kormányhatározatban rögzített határidőn belül. Ez tehát a gyulai torlódást megoldja, de ez nem oldja meg még a gyulai határátkelőhelyeknek a kérdését.
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága némi bővítőmunkát már elvégzett, de komoly előrelépést az jelentene, hogyha a személyforgalmat és a teherforgalmat külön lehetne építeni, külön lehetne terelni. Ennek az új kamionterminálnak a megépítése azonban mai áron számolva közel 300 millió forintot jelentene, és ennek a megépítésére csak 1994-ben kerülhet sor a magyar pénzügyi problémák, illetve a beruházás korlátozottsága, korlátozott lehetőségei miatt.
Más eszközökkel viszont lehet és kell segíteni, emberi körülményeket teremteni a gyulai határátkelőhely térségében: az ivóvízellátás, különböző árnyékolók, féltetők beépítésével sokat lehetne ezen a kényelmetlen körülmények következtében beállt embertelen helyzeten javítani.
A március 20-án Gyulán tartott magyar-román külügyminiszteri tárgyaláson kiemelten szerepelt a magyar-román határátkelőhelyek zsúfoltsága, és ami az ön válaszára kedvező lehetőséget nyújt, Battonya, Battonyaturnu, illetve Méhkerék és a szalontai határátkelőhelyeknek a megnyitását három hónapon belülre ígérte a román külügyminiszter. Várakozással tekintünk az eltelő hatodik hónap elején arra, hogy valóban lehetőség nyílik-e arra, hogy ezt a két határátkelőhelyet a forgalmi csúcsok enyhítése, illetve a folyamatos határátbocsátás végett meg lehessen nyitni.
Úgy gondolom, hogy a magyar oldal minden lehetőséget megragad és megtesz annak érdekében, hogy a magyar-román határon emberibb körülmények között, és kulturált, európai körülmények között lehessen átléptetni az utazókat. Példának szeretném említeni, hogy a MÁV a török vendégmunkások hazaáramlása idejére autósvonatokat kíván beállítani, ezzel nagymértékben lehetne csökkenteni a török vendégmunkások okozta zsúfoltságot, és még más hasonló intézkedéseket is tenni. De ezen túlmenően komolyabb ígéreteket felelősséggel önnek tenni nem tudok. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me