SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Mindenekelőtt szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy az agrárgazdaságot a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb, több vonatkozásában meghatározó területének tartjuk, amelynek kiegyensúlyozott működése nélkül egész társadalmunk egészséges működése nem képzelhető el.
Kiemelkedő fontosságát elsősorban a lakosság élelmiszerigényének a biztonságos kielégítésében, az ország külkereskedelmi teljesítményének a biztosításában, különösen a külkereskedelmi egyenleg javításában, kedvező mezőgazdasági adottságaink kihasználásában és a vidéki lakosság foglalkoztatásában betöltött szerepe igazolja.
Az élelmiszer-gazdaság - egyetértve képviselő úr megfogalmazásával - rendkívül nehéz jövedelmi helyzetben van, amelynek kialakulásában jelentős szerepe volt az 1990. évi és az 1992. évi súlyos aszálykároknak, de ne feledkezzenek meg róla, a nagymértékű cserearány romlásnak, az agrárágak, mindenekelőtt a mezőgazdasági termelői árak ipari árnövekedéshez viszonyított 35%-os elmaradásának is.
(15.00)
A kormányzat - érzékelve az egyre növekvő jövedelmezőségi problémákat - már 1992 folyamán, majd 1993-ban, a költségvetés kialakításakor is jelentős erőfeszítéseket tett - a költségvetés egyre romló helyzete ellenére is, az élelmiszer-gazdaság jövedelmezőségi gondjainak enyhítésére, likviditási helyzetének javítására, az aszály miatti problémák mérséklésére, a jövedelmezőségi válságból adódó, keletkező feszültségek enyhítésére. Az intézkedések során, 1992-höz viszonyítva 10 milliárd forinttal növeltük az agrárágazat támogatását, és ennek révén ebben az évben mindegy 50 milliárd forint közvetlen költségvetési forrás igénybevételével számolhatnak. Van tehát elkülönített agrár-költségvetési keret, melynek felhasználása jogszabályokon nyugszik.
Az 1990. és 1992. évi aszálykár mérséklésére irányuló intézkedések a kamattámogatás mellett egyéb eszközöket is magukba foglaltak. Az 1990-ben ténylegesen aszályt szenvedett, veszteséges mezőgazdasági termelők aszály miatti veszteségének egyharmadát - 1,4 milliárd forintot - a költségvetés átvállalta.
A tavalyi aszály miatt lehetővé tettük az elmaradott térségek kedvezőtlen adottságú termelői részére a föld alapú támogatás előzetes igénybevételét.
A vízügyi alap terhére mentesítettük az aszálykáros termelőket a vízkészlet-használati díj megfizetése alól. Az aszálykárral sújtott termelők részére biztosított 10 százalékpontos - ez plusz 10%, mert ez összesen 20 - kamatpreferencia pedig, amely ellentétben képviselő úr megállapításával, nem indirekt, hanem direkt költségvetési támogatás, azt jelentette, hogy ezeknél a termelőknél a kamat mintegy kétharmad részét az állami költségvetésből finanszíroztuk.
Az augusztusi újabb aszály miatt tovább fokozódó jövedelmezőségi gondokat látva felfüggesztettük, majd az idei költségvetésben elengedésre javasoltuk a mezőgazdasági termelők egyes régi hiteltartozásait - amivel a tisztelt Országgyűlés egyetértett.
Az 1990. évi aszály miatt felvett aszálykáros hitelek banki meghosszabbítása esetén a kamatpreferenciát ez évre is biztosítottuk. A földadó mérséklése, illetve elengedése révén is segítettük az érintetteket. Sajnos mi is úgy érzékeljük: valóban nagy a veszélye - azt hiszem, már több is, mint veszély - az újabb, négy évből immár háromban bekövetkezendő aszálynak. A kormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik az ebből adódóan felmerülő problémák mérséklésének megoldását segíteni.
Előkészületben van a Földművelésügyi Minisztérium által kezdeményezett kormány-előterjesztés, amelynek során központi intézkedésekkel és eszközökkel is segíteni kívánjuk az aszály lehetséges mérséklését és a vállalkozókat ért károk enyhítését.
Ezen tervezett intézkedések keretében a pénzügyi kormányzat is egyetértett azzal, hogy az 1993. évi források terhére az aszálykáros termelők vízdíjtámogatásban részesüljenek, sőt, a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter úr a tározók feltöltésével és a vízhasználati díj elengedésével is hozzájárult a maga részéről is ahhoz, hogy az öntözési munkák folyhassanak.
Az idei előirányzaton felül mintegy 4-500 millió forint többlet költségvetési forrást biztosítunk átcsoportosítással az aszálykáros termelők hitelkamatainak plusz 10 százalékpontos kedvezményezésére.
Támogatjuk, hogy a föld alapú támogatást az elmaradott térségek kedvezőtlen körülmények között tevékenykedő gazdálkodói mielőbb - lehetőleg július folyamán - megkaphassák. Ehhez azonban az szükséges, hogy az érintett települési kör kijelölésére vonatkozó irányelveket az Országgyűlés mielőbb elfogadja.
Egyetértünk azzal, hogy az augusztus 15-ével esedékes első félévi földadó-fizetési kötelezettség november 15-éig felfüggesztésre, majd a tényleges aszálykárok ismeretében mérséklésre kerüljön.
Tájékoztatom a tisztelt Házat arról, hogy az agrárgazdaság helyzetét és fontosságát figyelembe véve, az 1994. évi költségvetés előkészítésének folyamatban lévő munkáinál prioritást biztosítunk az agrárágazatok részére.
Rendkívül fontosnak tartjuk a hitelkonszolidációhoz kapcsolódó adóskonszolidáció rendszerének a kialakítását, és mielőbbi megvalósítását - amivel kapcsolatosan folynak a munkálatok, és természetesen az agrárágazatokra is ki fog terjedni.
A Pénzügyminisztérium összefogásával folyamatban van egy kormány-előterjesztés kidolgozása a mezőgazdaság speciális biztosítási rendszerével kapcsolatosan, ennek keretében olyan megoldáson dolgozunk, hogy a normál agrárbiztosítás keretében nem mérsékelhető kockázatok intézményes kezelésére katasztrófaalapot hozzunk létre. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.)
Intézkedéseink, elgondolásaink kialakítása során nem függetleníthetjük magunkat a költségvetés jelenlegi helyzetétől. A benyújtott pótköltségvetés előirányzott hiánya leszűkíti mozgásterünket. Csak a rendelkezésre álló források keretein belül tudunk gondoskodni az agrárágazat valós problémáiról is, de úgy hiszem, hogy az elmúlt években az agrárágazatok által átvállalt szociális terhekből a nemzetgazdaság más területeinek is részt kell vállalniuk.
Kérem tisztelt képviselőtársamat, hogy tájékoztatásomat szíveskedjék tudomásul venni. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me