SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Szelényi Zsuzsanna Képviselőnő! Az információival szemben én szeretném elmondani, hogy itt most, pillanatnyilag nem a Kormányon múlik a dolog, a labda a másik térfélen pattog. Kétségtelen tény, hogy nagy előzményei vannak ennek, én magam is többször tárgyaltam a japán delegációval. Ezzel kapcsolatban világos, hogy ennek a térségnek, hat önkormányzat vízellátásának, szennyvízelvezetésének és -kezelésének, valamint a korszerű gázfűtés megvalósításának programja elő van készítve.
Az is tagadhatatlan tény, hogy voltak némi viták az előkészítés során. Remélem, hogy ezen túl vagyunk. Nagyrészben pontosan abból adódóan, hogy a helyi önkormányzatok a megfelelő hozzájárulást, ami rájuk esik, nem kívánták megfizetni, tehát úgy tűnt, hogy a helyi önkormányzatok nem érdekeltek a japán programnak a teljesítésében.
Mindezek ellenére a Kormány mindent megtett azért, hogy ezt a programot átvigye. Azonban a tárgyalások alapján most nem nálunk kell nyilatkozni, hanem a hitelfelvételhez az első dolog az, hogy a japán hitelnyújtás összegéről és feltételeiről várjuk a japán kormánynak ide vonatkozó feltételi levelét.
Úgy néz ki, hogy e hónap végén, a jövő hónap elején ezt a magyar Kormány megkapja. Párhuzamosan a kormányzat, valamint az önkormányzatok részéről elő kell készíteni a döntéseket, a japán kormány leendő jegyzékében közlésre kerülő feltételek szerint, a hazai hozzájárulás mértékeiről és forrásairól, valamint a hitel-visszafizetés garanciájáról és feltételeiről, beleértve a hitelfelvétel és -visszafizetés további pénzügytechnikai kérdéseit.
Még egyszer hangsúlyozom: ezekre a konkrétumokra akkor tudunk kidolgozni valamit, ha a japánok részéről itt van a végleges projekt és az, hogy mit kívánnak a magyar féltől ebben az ügyben. A japán kormány előkészítő bizottsága május 27-én - tehát néhány nappal ezelőtt - vett fel jegyzőkönyvet itt, és ez rögzíti, hogy a japán hitel által nem fedezett fejlesztési összeg hazai pénzügyi forrásait augusztus elejéig meg kell határozni. A szakértők további, a program megvalósításával kapcsolatos szakmai téren is készek voltak az előkészítő munka folytatására.
A kérdésre konkrétan válaszolva, közlöm, hogy a kormányülések napirendjére, ezt megelőzően a kabinet elé, a hitelfelvételt előkészítő javaslatot a környezetvédelmi témáért felelős Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium, az érdekelt tárcákkal, valamint az önkormányzatokkal folytatott egyeztetés után, a japán jegyzék kézhezvételét követően, lehetőleg még júniusban elkészíti.
A japán féllel folytatott tárgyalásoknak megfelelően, augusztus hónapban kerülhet sor a kormányközi szerződés előkészítésével kapcsolatos további egyeztetésre, és a japánokkal való megállapodás szerint, reálisan októberben, a szerződés aláírására. (Kis taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me