SZABÓ LUKÁCS (MDF)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MDF)
SZABÓ LUKÁCS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőház! Az elmúlt héten ellenzéki képviselőtársam a berettyóújfalui cég, illetve a Magyar Gördülőcsapágy Gyár volt vezérigazgatójának leváltásának körülményeit firtatta. Engedelmükkel, tekintettel arra, hogy engem az a válasz kielégített, amit akkor a miniszter úr adott, én nem ezzel foglalkoznék, hanem azzal, hogy a leváltott vezérigazgató kifogásolható cselekedetsorozatainak következtében ezer ember milyen kiszolgáltatott és milyen reménytelen helyzetbe került Berettyóújfaluban.
Azt hiszem, már közismert a sajtótudósításokból, hogy a közelmúltban a berettyóújfalui Cyclon-Berstal Kft. úgy került többségi külföldi tulajdonba, hogy miközben a magyar államnak egy árva fillér bevétele onnan nem származott, aközben viszont a tőkevesztés során több száz millió államitulajdon-csökkenés következett be. De ezért önmagában még nem szólnék, tekintettel arra, hogy a gazdasági körülmények miatt nagyon sok helyen bekövetkezett vagy bekövetkezhetett hasonló.
Az, ami miatt szólok, hogy nem utolsósorban a külföldi tulajdonos szakszerűtlen üzletpolitikája miatt, a cég néhány hónapon belül csődbe került. Ebből nyilvánvaló vált, hogy nem termelés, nem a cég fenntartása volt a célja, hanem mindössze onnan az értékek kiszivattyúzása.
Mint ahogy mondtam, a cég csődbe került, sőt az utolsó hetek peregnek, amíg még ez a munkahely megmenthető lenne. Ha azt mondom, hogy 30 kilométeres körzeten belül nincs még egy komoly munkahely az egész Bihar területén, akkor azt gondolom, hogy érthetővé válik képviselőtársaim előtt is, hogy itt nemcsak gazdaságossági és gazdasági kérdésről van szó, hanem attól jóval többről is.
Pontosan ezért tettem fel a kérdést is a miniszter úrnak, hogy arról faggassam, hogy a szerény lehetőségek keretén belül… - ugyanis ez a cég, illetve a benne lévő állami üzletrész még nem az Állami Vagyonügynökség közvetlen fennhatósága alá tartozik, hanem a Vagyonügynökség által felügyelt állami vállalat kft.-je volt. Itt a megmentés vonatkozásában három lehetőség van.
Az egyik az, hogy vagy az Állami Vagyonügynökség a Magyar Gördülőcsapágy Gyár Cyclon-Berstal Kft.-ben való tőkerészét elvonja és most már tulajdonosi pozícióból teszi meg azt, amit megtehet. És mit tehet meg? Hogy tisztázza a tulajdonviszonyokat, ugyanis maga a külföldi tulajdonba való juttatás is szabálytalan volt, csaláson alapult. Tehát ezt nyilvánvalóan valakinek tisztázni kell, tulajdonosi pozicióból. Ezt természetesen tisztázhatja a mostani tulajdonos, a Magyar Gördülőcsapágy Művek is, viszont abban az esetben sem lesz a Cyclon-Berstal Kft. megmentve, mivel gazdasági eszközökkel úgy tűnik, már nem menthető meg, mert a Magyar Gördülőcsapágy Művek sincsen abban a helyzetben, abban az anyagi helyzetben, hogy megmenthetné.
Tehát az egyik kérdés az, hogy elvonhatja-e, illetve el akarja-e vonni az Állami Vagyonügynökség a Magyar Gördülőcsapágy Művektől a Cyclon-Berstal Kft.-t?
A második kérdésem az, hogy tekintettel arra, hogy itt foglalkoztatáspolitikáról, szociálpolitikáról is szó van, és nemcsak gazdaságossági kérdésről, tervezik-e azt, hogy tárcaközi egyeztetés során, amibe be van vonva természetesen a Pénzügyminisztérium, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium, a Munkaügyi Minisztérium,… (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az időre.) …tervezik-e azt tehát, hogy tárcaközi egyeztetés során megnézik, hogy milyen lehetőségeket lehet biztosítani ennek a cégnek, tőkeinjekció juttatása lehetséges-e?
A harmadik pedig, hogy mivel foglalkoztatáspolitikáról van szó, és mivel a pénzügyminiszter úr még ipari, kereskedelmi miniszter korában szép példáját szolgáltatta a borsodi térségben… (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet ismét az időre.) - rögtön befejezem, elnök úr, az utolsó kérdésem! - …arra, hogy nem gazdasági okokból, csak kifejezetten foglalkoztatáspolitikai okokból is bizonyos juttatásokat, vissza nem térítendő segélyt lehet adni elmaradt térségbe, mint ahogy az történt a Dimag, illetve Ózd esetében 1992-ben, 4 milliárd forint értékben.
Tehát még egyszer: azt kérdezném, hogy mit tervez miniszter úr annak érdekében, hogy a súlyos foglalkoztatási gonddal küzdő térségben ez a munkahely meg legyen mentve? Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me