SZELÉNYI ZSUZSANNA (FIDESZ)

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA (FIDESZ)
SZELÉNYI ZSUZSANNA (FIDESZ) (Szűnni nem akaró derültség, zaj közepette folytatja.) Köszönöm szépen akkor a szót. (Az elnök csenget.)
Talán ismeretes, hogy a japán kormány évekkel ezelőtt felajánlotta: Magyarország egy súlyosan környezetszennyezett régiójának rehabilitációjához rendkívül kedvezményes hitelt nyújt, egy mintaprojekt formájában. A program helyszínéül - több pályázó közül - Várpalotát és térségét választották, s ez év elejére az érintett önkormányzatok és iparvállalatok elkészítették projektjeik megvalósítási terveit, amit a japán fél el is fogadott.
Sajnálatosan közismert tény, hogy a Várpalota környéki ipartelepek 140 négyzetkilométernyi területe az ország egyik legszennyezettebb vidéke. A levegő kén-dioxid-, por-, ammónia- és nitrogéngáz-tartalma tűrhetetlenül magas, emellett a - szinte nyílt szennyvízcsatornának tekinthető - Séd-Nádor vízrendszer veszélyezteti a befogadó Duna ivóvízkészletét, a térség alatt elhelyezkedő óriási karsztrendszert és a Balaton vízgyűjtőjét is.
(15.10)
Ennélfogva nemcsak a környék lakói, hanem több mint a fél ország ivóvízkészlete forog veszélyben.
A levegő szennyezettsége miatt a környéken lakók körében a tüdő-, illetve a daganatos megbetegedések száma messze meghaladja az országos és a megye más területein mért adatokat, a lakosság több mint egyharmada szenved a légszennyeződésből eredő krónikus megbetegedésekben.
A Kormány egy 1992-ben kelt határozat alapján a térség három legnagyobb iparvállalatát, a Nitrokémiai Ipartelepeket, a Péti Nitrogénműveket és az Inotai Alumíniumkohót hosszú távon megtartandónak ítélte. Így az is igen kedvező eleme a japán hitelből megvalósítandó projektnek, hogy a Várpalota, Öskü, Ősi, Tés, Berhida és Balatonalmádi kommunális projektjein kívül az említett vállalatok környezetvédelmi rehabilitációját is tartalmazza.
A japán kormány a program 60%-ára nyújtana igen kedvezményes hitelt, aminek a visszafizetésére az érdekelt önkormányzatok garanciát vállaltak. A fennmaradó, körülbelül 5-6 milliárd forintra kellene hosszú távon fedezetet találnia a Kormánynak, amely megoldható volna a területfejlesztési, vízügyi és környezetvédelmi alapokból. Emellett a japán fél azt is igényli, hogy a Kormány garanciát vállaljon a hitel visszafizetésére.
A vállalkozást a japán kormány kísérleti jellegűnek tekinti Kelet-Európában. Így több ország versenyzik ezért a hitelért. A döntési határidő a sok halogatás miatt azonban rendkívül közel van. Az eddigi eredmények meglehetősen csekélyek, a Kormány képviselői csupán egy konkrétumokat nem tartalmazó, halovány szándéknyilatkozatot írtak alá a japán partnereikkel, annak ellenére, hogy korábban - szóban - minden érdekelt miniszter messzemenőkig támogatta a programot.
Azt kérdezem a miniszter úrtól: mi az oka annak, hogy az illetékes tárcák nem hajlandók a rendelkezésükre álló forrásokból egy ennyire terhelt régió fejlesztésére áldozni a fent leírt egyedülálló támogatás mellett? Miben látja a miniszter úr a garanciát arra, hogy az augusztus eleji végső határidőre a Kormány egyértelmű, pozitív döntést hoz, és a megállapodás megköthető lesz? Amennyiben nem kerül sor szerződéskötésre, és az önkormányzatok, ezáltal Magyarország is, elesik ettől az egyedülálló hitellehetőségtől, milyen forrásból kívánja a kormányzat az említett területek lakóinak gyorsan romló életviszonyait javítani, hogy annak lakosságmegtartó ereje biztosítódjék? Köszönöm szépen. (Kis taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me