GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:
GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! A mezőgazdasági bizottság május 5-i ülésén megvitatta a Ptk. egyes rendelkezéseinek módosításáról szóló, 9434-es számon benyújtott törvényjavaslatot. A vitában részt vevők a jogalkotói szándékot üdvözölték, és a javaslatot a megjelentek egyhangúlag alkalmasnak tartották az általános vitára.
Legalább ennyire egyhangú volt ugyanakkor az a vélemény, hogy a törvényjavaslat még nagyon komoly korrekciókra szorul mind belső szerkezetét, garanciáit, mind más törvényekkel való összhangját, mind pedig a jogalkotási tervben szereplő, később meghozandó jogszabályokkal való koncepcionális illeszkedését tekintve.
Ugyancsak egyöntetű volt a vélemény, hogy az állami költségvetési intézmények és a piacorientált gazdasági szféra között kibontakozó egyre szélesebb mező szabályozása és ösztönzése nagyon fontos: sok esetben ez az állam bürokratikus szerepének csökkentését jelenti, és egyúttal az állam szerepének változásait, és más területeken felelősségének növekedését.
A köztestületek, a közalapítványok különösen fontosak a mezőgazdasági termeléssel és forgalmazással foglalkozók számára, hiszen az oly régóta időszerű Agrárkamaráról szóló törvény törvényhozói megalapozását is szolgálhatják.
Megjegyzem: kisebbségi véleményként az is elhangzott a bizottságban, hogy a mezőgazdaság működését elősegítő intézmények történelmi sürgősségére is tekintettel, indokolt lett volna a mezőgazdasági kamaráról szóló törvényt előzetesen is meghozni.
Mások szerint a köztestületekről szóló törvény a beterjesztett formában túlságosan homályos, biankó felhatalmazást adhat kamara jellegű szervezetek létrehozására, illetve gazdasági szervezetek elbújtatására, esetleges monopoltőkéseknek a közjó fátylába való öltöztetésére. A köztestületekről, a közhasznú társaságokról, a közalapítványokról szóló kitételek a tervezet szerinti megfogalmazásban nem adnak kellő eligazítást az alapítók körére, az alapítás részmozzanataira és a későbbi törvényes működésre. Örömmel hallottuk itt, a miniszter úr előterjesztésében, hogy ebben azóta már történt előrelépés.
Úgy fogalmazta meg tehát a bizottság, hogy a státus elnyerésének kritériumait pontosabban kell megfogalmazni.
A törvényjavaslat a szerződéstípusok módosításánál is érinti a mezőgazdasági szférát; különösen a mezőgazdasági termékértékesítésre vonatkozó módosítási elképzelések üdvözlendők. Alkalmat adnak ezek a módosítási elképzelések részben sok elavult kormányrendelet kiiktatására, másrészt számos kérdés törvényi szintű szabályozására. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a piackonformitás mellett nagyon fontos a termelők védelme, és a Ptk. kitételei legalább ne növeljék a mezőgazdasági termelés körülményeitől amúgy is szinte mindig meglévő egyoldalú függést, hanem a piaci kockázat megosztására orientáljanak. Ez annál is inkább indokolt, mert - mint az lenni szokott ilyen kapitalizálódó időszakban - a feldolgozás, a kereskedelem szereplői várhatóan gyorsabban és hamarabb fognak intézményesen megszerveződni, mint a most induló termelők.
(11.00)
Végezetül megjegyzem, hogy örömünkre szolgált, hogy a bizottsági ülésen megjelent minisztériumi szakértők jelentős kompromisszumkészséget és további egyeztetési készséget nyilvánítottak ki. Köszönöm a figyelmet! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me