HORVÁTH LAJOS, a napirendi pont előadója:

Full text search

HORVÁTH LAJOS, a napirendi pont előadója:
HORVÁTH LAJOS, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 9933-as sorszámon benyújtott képviselői önálló indítványban a helyi adókról szóló törvényt kívánom módosítani. Javaslatom célja az, hogy növelje az önkormányzatoknak azt a gazdasági szabadságát, amelyet a törvény szelleme eleve megadni kívánt, azonban szövegezésében ezt annak idején nem tudtuk elég pontosan követni a törvényalkotási munkában.
Ezt úgy látom elérhetőnek, ha a helyi források igénybevétele tekintetében a legnagyobb szabadságot, a legszélesebb lehetőséget adjuk meg a települési önkormányzatoknak - mindezt anélkül, hogy az adózók jogbiztonságát csorbítanánk.
Értelmezésem szerint ezt a szellemet képviseli eredetileg is a most általam módosítani javasolt törvény, azonban a gyakorlat mást mutatott. Amíg ugyanis egyes jogalkalmazók az említett törvény 50. §-a értelmezése folyamán az új építésű lakásokra, lakásbővítésekre kivetették a kommunális adót, addig más jogalkalmazók - például a Pénzügyminisztérium - úgy értelmezték ezen törvény 50. §-át, hogy a házadómentesség fenntartásával a törvény a kommunális adó alóli mentességet is biztosítja. Hangsúlyozom, hogy az eredeti törvényalkotó szándék az volt - a törvény egészének szellemével megegyezően -, hogy csak az építményadó alóli mentességet tartsuk fenn az új építésű lakásokra, az önkormányzatok szabad belátására bízva ezzel azt, hogy ilyen esetben kivetik-e a kommunális adót.
Az értelmezési különbözőség odáig fajult el, hogy bírósági döntésre is sor került - tudomásom szerint egy esetben. A bíróság a korlátolt jogértelmezést támogatta, azaz nem engedte a kommunális adó kivetését az új lakásokra, illetve a lakásbővítésekre. Ez volt az a fordulat, amely több önkormányzatot - olyanokat, amelyek kivetették már a szóban forgó esetben ezt a kommunális adót - nehéz helyzetbe hozott. Egyes korábbi adókivetési rendelkezéseik törvényessége kérdőjeleződött meg.
A probléma ezen fázisában tehát már nem csak a megengedő jogkiterjesztés, hogy az önkormányzatok gazdálkodási szabadságának elvi kérdéséről van szó - ennél többről van ma már szó, hiszen a törvényalkotás szándékát nem megfelelően kifejező szövegezés miatt az 50. § esetében a szándékkal ellentétes törvény tételesen sodort jogellenes helyzetbe egyes önkormányzatokat.
Ilyen helyzetben van választókerületem központja, Dombóvár is. Tekintve, hogy az önkormányzatnak jelentős gazdasági nehézségeket kellene elszenvednie, és a polgárok közül csak egyesek és jelentéktelen mértékben látnák hasznát annak, ha a javasolt módosítás csupán a jövőre vonatkozóan lépne életbe, ezért Dombóvár városának épp úgy, mint más, hasonló jogértelmezési zavarba került önkormányzatnak is fontos érdeke, hogy a módosítás megtörténjék, mégpedig a jelenleg folyamatban lévő ügyekre is vonatkoztatva.
Ezt a jogos igényt fejezi ki javaslatom 2. pontja. Kérem hát ezért a tisztelt Házat, hogy megfelelő, bölcs mérlegelés után javaslatom mindkét pontját - ezzel egészét - fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
(18.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me