POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Két hozzászólás volt: Fekete Gyuláé, amely a költségvetési bizottság álláspontját tartalmazta, Szalay Gábor részletesen hozzászólt. Szalay Gábor felvetéseire távirati stílusban.
Miért pont erről a kettőről van szó? Az expozéban jeleztük, hogy ez már a harmadik, negyedik vállalat, összességében 13 vállalatról döntött úgy tavaly a Kormány, hogy kormányzati intézkedést kívánnak a terheik. Hiszen minden bizonnyal tudják, ez a 13 vállalat körülbelül 147 milliárdos vagyonnal rendelkezik, mintegy 56 milliárd az az adósságállománya, ami a szállítóállományon kívüli. Körülbelül 230-240 milliárdos éves termelési értéket produkál és körülbelül 80000 közvetlen és 120000 fős beszállítói foglalkoztatást jelent.
Ebben a vállalati körben nemzetgazdasági érdek, hogy nem lehet a piac tiszta mechanizmusaira bízni a korábbi időszaki terheket. Minden bizonnyal tudják, hogy Szalay Gábor második felvetése arra irányult, hogy mi a forrása az adósságok elengedésének. A nagy összegnek, ahogy azt az expozéban jeleztük, a HUNGALU esetében 6 évre való elosztásáról van szó, tehát évente mindössze 180 millió forint a vonzata a költségvetésben, míg a Nitrokémia esetén 17-23 millió forint/év között csökkenő mértékben. Tehát a '93-as költségvetést 200 millió forinttal érinti összességében ez az adósságengedés.
Nemzetközi példákra is lehetne utalni. Franciaország az elektronikai iparban oly jelentős külvállalatcsoportját volt év, amikor 6 milliárd frankkal támogatta meg, Ausztria acéliparát és a német környezetvédelmi beruházásokat, a mezőgazdaság meliorációját, a területek rekultivációját az adott szövetségi költségvetés évente egy-egy milliárd márkával is megtámogatja.
Ebben a helyzetben kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a HUNGALU Rt.-re és a Nitrokémiára vonatkozó állami kölcsön és alapjuttatás utáni járadékfizetési kötelezettség elengedését szavazza meg.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me