MÓZS JÓZSEF (KDNP)

Full text search

MÓZS JÓZSEF (KDNP)
MÓZS JÓZSEF (KDNP) Köszönöm, Elnök Úr! Igyekszem nagyon rövid lenni, tekintettel arra, hogy a nap a vége felé jár, ma meglehetősen korán, és a helyzetem nem könnyű, lévén, hogy ebben a Házban néha napirendre próbál kerülni néhány olyan javaslat, amely látszólag igen jópofa, de mégsem megvalósítható.
Én nem akarok ezekkel egy csoportba kerülni, de a téma olyan, hogy aki talán nem figyelmesen olvassa el, vagy nem hallgatja meg, hogy miről van szó, azt gondolhatja, hogy valami ilyesmiről van szó.
A Btk.-módosítás valahol, nem túl régen elindult, egy passzusa már meg is jelent és hatályba lépett, egy másik csomag, ami a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozik, már be lett nyújtva, de még nem tárgyaltuk meg. Ezért és nem másért - mert ez a téma most aktuális - gondoltuk azt néhányan, hogy a Btk.-nak egy nagyon neuralgikus pontjához megpróbálunk hozzányúlni.
Arról van szó, hogy úgy tűnik, Magyarországon a büntetések jelentős részének nincsen visszatartó ereje. Nagyon bonyolult dolog ez önmagában is, összességében is, lévén, hogy sokfajta kategória létezik, és nagyon nehéz megmondani azokat a lélektani és közéleti effektusokat, amelyeknek mindez az eredője.
A legsúlyosabb bűncselekmény-kategóriában gondolkodva, amiről a büntetés-végrehajtási szakemberek - ha nincsen nagy csoport és nincs nagy publicitás - elismerik, hogy a bűnözők gyakorlatilag kinevetik őket, ha megnézzük a statisztikákat, látható… (Zaj.) …, hogy a legsúlyosabb kategóriákban is emelkedés van, nem kívánok számokat olvasni, mert úgy veszem észre, hogy nem túlságosan köti le a publikumot mindez. Egyszerűen azt szeretném javasolni, hogy vegyük napirendre azt a törvényjavaslatot, amely a legsúlyosabb kategóriákban nagyobb kiszabható büntetési tételeket tesz lehetővé.
Amerikában mindez létezik, és szakmailag ugyan nyilván vitatható, mint ahogy mindenfajta törvény szakmailag vitatható, a jogban különösen, de közös akarattal, ha ez a probléma önöknek is fontos, megtalálható a megoldás.
Azzal fejezném be, hogy a gyilkosság minősített esetei olyan súlyosan csorbítják az emberi jogokat, tessék erre gondolni, hogy az emberi jogok már nem állíthatók helyre visszavonhatatlanul. Ennyit erről, és kérem támogatásukat, hogy napirendre vegyük, ugyanis a napirendre vétel ebben az esetben pusztán azt jelenti, hogy közös akarat látszik abban, hogy ez a probléma súlyos, és kezdjünk vele valamit. Ha nem vesszük napirendre, akkor ennek az az üzenete, hogy a többség számára ez a probléma nem létezik. Köszönöm. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me