HEGEDŰS ISTVÁN (FIDESZ)

Full text search

HEGEDŰS ISTVÁN (FIDESZ)
HEGEDŰS ISTVÁN (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak egészen röviden szólnék a vitához, mert nagyon késő van. Mészáros Istvánnal és Vastagh Pállal ugyanis hárman nyújtottunk be módosító indítványt 10537-es számon, tehát lényegében egy hárompárti csatlakozó módosító javaslatról van szó. Azért tartom fontosnak, hogy néhány szóban vázoljam a módosító indítvány lényegét, mert ez egy hárompárti módosító javaslat és kétharmados törvényről van szó. Ugyan valóban nagyon kevés kormányzati képviselő ül a teremben, de talán eljut hozzájuk a hír, hogy mi hárman benyújtottunk egy ilyen módosító indítványt.
Arról van szó tehát, hogy javaslatunk lényege: a magyar nemzetiségű nem magyar állampolgárok - itt kizárólag a környező országokban élő magyar nemzetiségű nem magyar állampolgárokról van szó -, hogyan juthassanak állampolgársághoz. Erről viszonylag hosszas vita folyt az általános vita során. Lényege ennek a javaslatnak az, hogy szeretnénk elkerülni, hogy valaki teljesen automatikusan megkaphassa az állampolgárságot.
Azt javasoljuk, hogy legalább egy évig ezek a személyek Magyarországon lakóhellyel rendelkezzenek, mielőtt állampolgárságot kaphatnak. Tehát nem is azt az általános kedvezményes honosítási eljárást javasoljuk az ő esetükben, ami három évet ír elő, hanem ehhez képest még kedvezményezettebb honosítási eljárást javaslunk: az egy évet. De azt nem tartjuk elfogadhatónak, hogy az egy év letelte előtt, csak azért, mert valaki átjött - esetleg egyébként a bevándorlási törvénytervezetben szereplő letelepedési engedéllyel még nem is rendelkezik -, máris állampolgársághoz jusson a határokról túl érkező magyar nemzetiségű nem magyar állampolgár.
Itt azt a filozófiai szempontot vettük alapul, amit a vitában többen is hangsúlyoztunk, hogy az állampolgárság mégis egy olyan erkölcsi súlyú tekintélyes rang, amit nem szabad csak úgy odaítélni valakinek, hanem legalábbis egy normális bevándorlási-letelepedési eljárás, illetve egy év lakhely kell legyen az előzménye annak, hogy valaki az állampolgárságot megkapja. Hiszen az állampolgárság végül is a csúcsa annak a folyamatnak, amit meg kell előzzenek a megfelelő feltételek és eljárások.
Elnök úr, nem kívánok hosszabban érvelni az indítvány mellett - ez az általános és a részletes vitába is beleillik -, de úgy gondolom, hogy kulcsfontosságú indítványról van szó. Mivel kétharmados törvénytervezetet vitatunk, ennek az elfogadása vagy nem elfogadása a törvény egészét és az ellenzéki pártok magatartását alapvetően befolyásolni fogja. Ezért kérem a kormánypárti képviselőket is, hogy gondolják meg ennek a javaslatnak az ésszerűségét és lehetőleg támogassák annak elfogadását. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me