KOVÁCS GÁBOR (KDNP)

Full text search

KOVÁCS GÁBOR (KDNP)
KOVÁCS GÁBOR (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kereszténydemokrata Néppárt a szakképzést - a közoktatáshoz hasonlóan - kiemelt jelentőségűnek tartja mind a társadalom, mind a gazdaság szempontjából. Indokolt, hogy minden állampolgár a közoktatásban - a képességeinek megfelelő műveltség megszerzése után - olyan szaktudáshoz jusson, amely módot nyújt a gyakorlati életben való elhelyezkedésre, munkavégzésre.
Az általános műveltség mellett a szakműveltséget is alapvető társadalmi értéknek tartjuk, amely hozzájárul az emberi élet kiteljesedéséhez. Felfogásunk szerint a felnövekvő ifjú nemzedék nevelése a közoktatás után a szakoktatásban történhet a legeredményesebben, ezért az állampolgárrá nevelés fontos területe a szakképzés.
Az elmúlt évtizedekben a közoktatás mellett a szakoktatás is eltorzult, fejlesztése politikai érdekeket szolgált, és nem elégítette ki sem a társadalom művelődési, sem a gazdaság szakmai igényeit. Hazánk jelenlegi szakoktatási rendszere elavult, igen sok hibával és hiányossággal terhes; a múlt megmerevedett formáit őrzi, az átalakuló gazdaság igényeinek teljesítésére pedig megközelítően sem alkalmas; a piacgazdaság viszonyaitól jórészt idegen. Mindezek miatt időszerű, sőt sürgető szükséglet a közoktatás mellett a szakképzési rendszer újraformálása és gyökeres megújítása, törvényi szabályozása. Ezért örömmel üdvözöljük, hogyha jelentős késedelemmel is, az Országgyűlés elé kerültek ezek a törvényjavaslatok.
A Kereszténydemokrata Néppárt a törvény-előkészítés hosszúra nyúlt időtartama alatt következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a szakképzés csak a serdülőkor befejeződése, a tankötelezettség teljesítése után kezdődjön. Koncepciónk szerint tehát a szakoktatás épüljön rá a közoktatásra, mintegy különválva attól, és ne egybeépítve történjen a közoktatással, amint az a jelenlegi rendszerben van. Ezt a javaslatunkat több tényező is indokolja. Ezek között talán első helyre kívánkozik az a pedagógia által sokszorosan igazolt tapasztalat, hogy a korai pályaválasztási kényszer sem az egyén fejlődése, sem a szakterületek szakemberellátása számára nem előnyös. Koncepciónk szerint a jelenlegi, a 14 éves életkorban sorra kerülő kényszerű pályaválasztást, amelynek sem a szülő, sem a gyermek nem tud megfelelni, halasszuk el legkorábban a 16 éves életkorra, de középiskolai tanulmányok esetén csak az érettségi után, 18 éves életkorban következzen be a szakmaválasztás.
A szakképzésnek a befejezett közoktatásra való építését az a súlyos tartalmi probléma is indokolja, hogy jelenlegi oktatási rendszerünkben szerkezeti szempontból látszólag a legnehezebb középiskola a szakközépiskola, ahol csak a legkiválóbb képességűek állják meg a helyüket, mivel ugyanannyi idő alatt, mint a gimnáziumban, kettős követelménynek kellene megfelelni: a középiskolai érettségire is és egy szakmai vizsgára is egyaránt jól fel kellene készítsen. Mindannyian tudjuk, hogy a szakközépiskola nem ezt az igényt teljesítő szupertehetségek középiskolája. Így tehát ez a követelmény nem teljesül, illetve sok megalkuvással, sok esetben csak formailag, látszatra valósul meg. A pedagógia egyes művelői ezt úgy is megfogalmazzák, hogy a pedagógust a rossz oktatási rendszer méltatlanul arra készteti, hogy a középszerűt és a gyengét azonosnak ismerje el a szorgalmassal és a tehetségessel szemben.
Álláspontunk egyik, manapság egyre jobban látható indoka a gazdaság átalakulásával, a demográfiai helyzettel és az ezekkel összefüggő munkanélküliséggel kapcsolatos. Köztudomású, hogy szakképzési rendszerünk túlnyomó többsége a ma válságba került, jórészt leépülő, átalakuló, mindenképpen méretcsökkenésen áteső nagyüzemek számára képez szakembereket. A gazdasági átalakulással nemcsak a nagyüzemi munkahelyek száma csökken, hanem a szakképzéshez szükséges üzemi gyakorlóhelyek jó része is megszűnik. Így az iskolák nemcsak jelentős számú leendő munkanélkülit bocsátanak ki kapuikon, hanem a képzés gyakorlati részének megvalósítása is lehetetlenné válik.
Jogos lenne az az igény, hogy ez a szakképzés gyors profilváltozással átalakuljon más szakmára vagy megszűnjön. Ez azonban nem lehetséges. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy ez a szakképzés egybe van építve a közoktatással, számtalan gyermek ezekben az iskolákban teljesíti a tankötelezettségét, vagy itt akar középiskolai végzettséget szerezni, érettségit tenni. Számukra továbbra is biztosítani kell ezt a közoktatási szolgáltatást. E szakközépiskolák többségének kizárólag a jelenlegi képzést kielégítő felszerelése van, ami más szakmára alkalmatlan. Ezek az iskolák jelenlegi szakmáikra jól felkészült tanárokkal, mérnöktanárokkal rendelkeznek. A gyors változás számukra a munkalehetőséget szüntetné meg; ők is munkanélküliek lennének, mint az általuk képzett fiatalok egyre nagyobb része.
A helyzet problémáit részben enyhíti az a tény, hogy a 14 éves életkorúak száma a demográfiai hullám következtében éppen most csökkenőben van, így a jelenlegi szakoktatásba jelentkezők száma ugyancsak csökken. Tovább csökkenti a jelentkezők számát az a tény, hogy az elhelyezkedési lehetőségek drasztikus korlátozódását felismerve egyre kevesebb 14 éves gyermek jelentkezik a hajdan divatos szakoktatási intézményekbe.
Az elmondott néhány tényből is kitűnik, hogy a jelenlegi szakképzési rendszer válságban van, és a válság egyik fő oka éppen az, hogy egybeépült a közoktatással, a közoktatási iskolarendszerrel, és így a gazdasági változások igényeinek nem tud megfelelni. A gazdaság ugyanis rugalmas, a változásokhoz azonnal alkalmazkodó, célirányos szakképzést igényel. Ennek a helyzetnek a veszélyeire egyébként nyugat-európai partnereink oktatási szakemberei többször is felhívták a figyelmünket, utoljára 1993 januárjában a Konrad Adenauer Alapítvány által rendezett konferencián, Budapesten, igazolva ezzel a saját tapasztalatokat, hogy a jelenlegi szakképzési rendszerhez való ragaszkodás egyre jobban növeli a szakiskolát végzettek munkanélküli tömegeit. Ez a folyó tanév végén hazánkban 30-40000-re prognosztizálható. A szakképzés, különösen a gyakorlati oktatás színvonalát csökkenti, a lakosság, a szülők és a gyermekek elégedetlenségét növeli a szakoktatás iránt, de tovább csökkenti a szakképzéssel egybeépült közoktatás színvonalát is a jelenlegi rendszer.
A Kereszténydemokrata Néppárt által következetesen képviselt álláspont szerint minden gyermek az általános közoktatásban teljesítse tankötelezettségét. Aki középiskolai tanulmányokat nem folytat, így 16 éves korában végez; azok, akik középiskolát választanak, ugyancsak általános oktatásban részesülnének, a középiskolában nem lenne szakképzés. Természetesen a középiskola elnevezés alatt nemcsak a jelenlegi gimnáziumot értjük; elképzeléseink szerint megjelenne a humán és a reálgimnázium, de más középiskolai típusok is, például a reáliskola, a liceum vagy sok más, a nyugati demokráciákban ismert általános középiskola-fajta. Mindennek eredményeként a serdülőkor végére ért vagy azon túljutott fiatal ember 16 éves korában, vagy ha középiskolát végez, 18, esetleg 19 évesen kerül a pályaválasztás elé. Feltehető, hogy ezek a fiatalok érett fejjel sokkal jobban megfelelnek ennek a komoly kihívásnak, mint 14 éves korukban, gyermekfejjel. Az ezután kezdődő szakképzés - ugyancsak iskolai keretek között - a jelenlegi szakképző iskolákban olyan szakmákban folyhat, amelyre a gazdaságnak felvevőkészsége van. A kizárólag szakmai oktatás annyi ideig tart - egy év, kettő vagy három év -, amennyi szükséges a választott szaktudás megszerzéséhez, a kitűzött szakképesítés követelményeinek elsajátításához.
(19.30)
A követelményeket pedig a munkáltatók, a munkahelyek szakmai szervezetei, szakértői az igények alapján állapítsák meg.
Elképzeléseink szerint a 16 éves korban kezdődő szakiskolai szakképzés főként egy-két éves tanulmányi idővel az egyszerűbben elsajátítható, középiskolai műveltséget nem igénylő szakmák művelésére készítene fel. A középiskolai végzettség, az érettségi bizonyítvány birtokában a 18-19 éves korban kezdődő középfokú szakiskola egy-, két- vagy hároméves tanulmányi idővel a középfokú általános műveltséget is igénylő szakmákra, vagy az úgynevezett középfokú munkakörökre - amilyen például a technikus munkakör - képezné ki a tanulókat. Ez a megoldás lehetővé tenné gyermekkorban, középiskolában, a serdülő kor végéig a társadalom által elvárható általános műveltség megszerzését, a képességek többoldalú kibontakoztatását, a tehetségek kifejlesztését, megszüntetné vagy megnyugtatóan javítaná a minden szakértői vélemény szerint káros korai pályaválasztási kényszert. A szakképzést rugalmassá tenné, módot adna arra, hogy akár évről évre változóan alkalmazkodhatna a gazdaság igényeihez, és ezzel megszűnhetne a felesleges képzés, hogy az iskolák jó része már eleve leendő munkanélkülieket képezzen. Reményeink szerint ebbe az irányba hatna a tanulószerződés is.
Az érett vagy érettebb fejjel történő pályaválasztás, a kizárólag szaktudás elsajátítására irányuló szakképzés, a várhatóan rendelkezésre álló munkahelyek - amit a munkáltatókkal kötött tanulószerződések is megerősítenének -, az érettebb korban folytatott tanulmányok feltehetően színvonalasabb, célirányosabb, alaposabb felkészültséget eredményeznének, ami az így szerzett képesítéseknek a munkahelyek által sokat kifogásolt értékét is visszaszerezné. Ez a megoldás azt is jelentené, hogy az egy-két évvel hosszabb ideig iskolában tartott fiatalok létszámával lélegzetvételnyi könnyebbséget kapna a munkanélküliséggel küzdő munkaerőpiac.
Az is jelentős előny, hogy a közoktatásra épülő szakoktatás meghosszabbításával a jelenlegi szakoktatási intézmények feje felett lebegő összeomlás veszélye is elhárulna. A jelenlegi szakképzési rendszer fenntartása esetén ugyanis a szakoktatási intézményekben megindult tanulólétszám-csökkenés a következő években osztályok, szakmák, esetleg az iskola megszűnéséhez vezetne, és a pedagógusok egzisztenciális ellehetetlenülését idézné elő. A Kereszténydemokrata Néppárt által képviselt megoldás ezt a veszélyt megszüntetné, vagy legalábbis kezelhető keretek között tartaná.
Végül érveink között nem hallgathatjuk el azt a következményt, hogy a javasolt megoldás az eddiginél jobb lehetőséget nyújtana az iskolákban többször hiányolt nevelőmunka javítására. Véleményünk szerint a társadalmi méretekben kialakult erkölcsi válság fokozatos felszámolásának legfontosabb helye az iskola. Az általános oktatás megújítása főként a jelenlegi szakoktatás helyén lehetőséget nyújt arra, hogy már a gyermekkorban elültessük azokat az erkölcsi értékeket, amelyek az értékteremtő állampolgárrá nevelődés legfontosabb feltételei.
A közoktatásra épülő szakképzés - a kettős terhelés alól felszabadulva - folytatni tudná, és felnőtt korban befejezetté tehetné azt a nevelést, amely egy demokratikusan felépülő, a szociális igazságok iránt érzékeny és az emberi erkölcsi érzékeket megbecsülő, elfogadható társadalom megvalósulásának a feltétele. Az előttünk levő törvényjavaslat vagy helyesebben törvényjavaslatok - mert a szakképzési törvényjavaslat a közoktatási törvényjavaslattal szövegezésében is annyira összekapcsolódik, hogy legfeljebb a szakképzésről lehet beszélni e két törvényjavaslat tükrében - a Kereszténydemokrata Néppárt által képviselt célkitűzéseknek sok elemét teljesíti. Így többek között megvalósítja az első szakképesítés megszerzésének a teljes ingyenességét.
Fontosnak tartjuk, hogy megszünteti a jelenleg 14 éves életkorban kezdődő és általánosan kifogásolt merev, idejétmúlt hároméves szakmunkásképzést, és ezt a képzést a szakiskola elnevezéssel az általános közoktatás tizedik évfolyamának befejezése utáni évekre időzíti. Az elnevezésben ugyan nincs összhang a szakképzés és a közoktatási törvényjavaslat között. Ugyancsak megszünteti a 14 és 18 éves életkor között a szakközépiskolában a szakképzést, és azt a középiskolai végzettség birtokában vagy az érettségi megszerzése után következő időszakra irányozza elő szintén szakközépiskola elnevezéssel. Ez a két intézkedés a törvényjavaslatokban tulajdonképpen a legfontosabb célkitűzéseinket teljesíti a szakképzés terén, és lényegében megvalósul az általunk javasolt általános közoktatás és a szakképzés szétválasztása, az utóbbi ráépítése a közoktatásra.
A képzési időszak, az iskolában tartás meghosszabbítása a részlegesen bevezetett tanulószerződés megvalósulásával megkezdődhet a szakképzés alkalmazkodása a gazdasághoz, aminek következményeként fokozatosan megszűnhet a felesleges szakképzés, a fiatal munkanélküliek számának a mesterséges növelése, és biztosítható a jelenlegi szakképzést folytató iskolák, illetve főként az ott dolgozó pedagógusok egzisztenciájának védelme érdekében tett erőfeszítéseink megvalósulása.
Nem tagadható azonban, hogy az előterjesztett törvényjavaslatok a szakképzés szempontjából néhány olyan általános kérdést is felvetnek, amelyeknek tisztázása a részletes tárgyalás előtt szükséges. Elsőként kell megemlíteni, hogy a közoktatási törvényjavaslat több mint 70 oldalon, a szakképzési törvényjavaslat 21 oldalon olyan mértékben összefügg, hogy felvetődik a kérdés, nem lenne-e indokolt e két törvény egybeszerkesztése. A közoktatási törvényjavaslat több mint száz bekezdése utal a szakképzési törvényjavaslatra, többnyire kivételként megemlítve. A szakképzési törvényjavaslat, úgy tűnik, mindössze munkaügyi szempontból összeállított kiegészítése a közoktatási javaslatnak. Ezt a képet erősíti az is, hogy a szakképzési törvényjavaslat jelentős része legalább annyira beleillik a foglalkoztatási törvénybe, mint egy önálló jogszabályba.
A szakképzési törvényjavaslat kiegészítő jellege zavaró is, mert megértéséhez következetesen vissza kell nyúlni a közoktatási törvényjavaslathoz. Érdemes lenne az egyértelmű, világos és közérthető törvénykezés megvalósulása céljából megfontolni az összevonás lehetőségét.
A törvényjavaslatokból az oktatási rendszer nem rajzolódik ki egyértelműen. Különösen érvényes ez a szakképzési rendszerre, amelyet sokszor csak elrejtett félmondatokban lehet megtalálni. Ezzel kapcsolatban fogalmazható meg az az elvi jelentőségű kérdés, hogy ha a szakiskolában a szakképzés 16 éves életkor felett, a tankötelezettség befejezése után kezdődhet, a szakközépiskolában pedig a szakképzés az általános középiskolai tanulmányok befejezése vagy az érettségi megszerzése után, tehát 18 vagy 19 éves életkorban indulhat meg - amelyekkel természetesen egyetértünk -, miért nevezzük ezeket az általános közoktatást végző iskolákat az alsóbb életkori kategóriákban is szakiskolának vagy szakközépiskolának; a szakiskolában a 14-15 éves életkorúak közoktatását, a szakközépiskolában a 14-18 évesek, sőt még fiatalabbak közoktatását is.
Ez a kérdés nem egyszerűen elnevezésbeli probléma. Ezek az elnevezések egyúttal a tanulók pályaválasztását is determinálják. Hiszen az a gyermek, aki 14 évesen egy meghatározott szakiskolába vagy szakközépiskolába iratkozik be, általában ott is folytatja tanulmányait. Tehát eldöntötte a pályaválasztását is. Így csak formailag növeljük meg a pályaválasztás korhatárát.
A közoktatási törvényjavaslatnak az az elképzelése pedig, hogy a szakközépiskola már a 10. vagy 12. életévben is megkezdhető, érthetetlen formai visszalépés, mivel ott a tanuló a 18. vagy 19. életévéig kizárólag általános közoktatásban vehet részt. A megcélzott oktatási rendszer világos és következetes alkalmazása esetén a szakiskolai oktatás 16 éves életkorban, a szakközépiskolai szakképzés pedig 18, esetleg 19 éves életkorban kezdődhet. Egyúttal ezekben az időpontokban kell megtörténjen a pályaválasztás is. A szakiskolai szakoktatás megkezdése előtti általános műveltséget biztosító oktatást a közoktatási törvényjavaslat elnevezése szerint általános iskolának, a szakközép-iskolai szakképzés megkezdése előtti általános középiskolai közoktatást valamilyenfajta középiskolának, esetleg az általunk javaslatba hozott reálgimnáziumnak vagy reáliskolának lehetne nevezni. Ezzel az elnevezésbeli módosítással mind a közoktatási, mind a szakoktatási rendszer világossá és egyértelművé válna.
(19.40)
Hangsúlyozni kell, hogy az elnevezések megváltoztatása nem részletkérdése a törvényjavaslatnak, hanem szemléleti következményekkel járó probléma, és azt is eldönti, hogy az idejétmúlt oktatási rendszer emlékeit - ha csak elnevezéseiben is, formailag is - továbbvisszük-e, vagy megteremtjük az új tartalom és elnevezés összhangját.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a szakképzés a közoktatás megújításához hasonlóan hosszabb-rövidebb átmeneti időszak során fog átalakulni a megkívánt irányban. Az is világos, hogy a szakképzés átalakulását a gazdaság változásai döntő mértékben fogják befolyásolni. Mindezt figyelembe véve indokolt, talán nélkülözhetetlen, hogy az oktatási törvények, amelyek a jövő irányait is megrajzolják, szemléletükben, elnevezéseikben, a szabályozásuk elvi célkitűzéseiben is a jövőt jelöljék ki.
Megkövetelhető, hogy világosak, közérthetőek legyenek, és elsősorban az oktatás rendszerét mutassák be áttekinthetően, amely mind a tanulók és szüleik, mind a pedagógusok számára jövőbeli tevékenységüket is meghatározó jelentőségűek.
A nemzet számára az oktatás - és ezen belül a szakképzés is - leginkább a jövőt alakító ténykedés, az ezt befolyásoló, szabályozó törvények gyermekeink, unokáink életét fogják meghatározni. Ezért véleményünk szerint rendkívül nagy a felelőssége mind a kormányzatnak, mind az Országgyűlésnek e törvények megalkotásában.
Úgy érzem, hogy akkor cselekszünk helyesen, ha e felelősség tudatában részletekbe menő gondossággal végezzük el e törvények tervezeteinek a felülvizsgálatát. Az oktatás és ezen belül a szakoktatás hosszú távú rendezést igényel. Ezek a területek nem viselik el a szabályozók többszöri, gyakori módosítását. Sőt káros az állandó változások légköre.
Az elmondottak alapján a szakképzés törvényi szabályozásának a közoktatási és a szakképzési törvényjavaslatban körvonalazott elképzeléseivel, irányaival egyetértünk, fenntartva azt az észrevételünket, hogy a két javaslat összevonásának vagy egybeszerkesztésének a megfontolását javasoljuk. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me